'Huizenbezitter de dupe van gasloos bouwen'

Een bouwvakker
Een bouwvakker © FaceMePLS/Flickr (Creative Commons)
Huizenkopers zijn de dupe als er volgend jaar geen huizen zonder gasaansluiting meer gebouwd mogen worden. Volgens de Vereniging Eigen Huis (VEH) zijn de bestaande ontwerpen voor nieuwbouw namelijk niet geschikt voor moderne verwarmingssystemen.
De belangenvereniging reageert op een voorstel van NVB-Bouw om gasaansluitingen bij nieuwbouw volgend jaar te verbieden.

'Consument niet met problemen opzadelen'

'Wij kijken daar anders tegenaan', stelt VEH-woordvoerder Hans André de la Porte. De bouwsector werkt volgens hem vaak met 'traditionele' concepten. Het aanleggen van moderne verwarmingssystemen levert in dat soort huizen problemen op.
'Natuurlijk is de energietransitie belangrijk. Maar wij vinden dat je de consument niet mag opzadelen met problemen die ontstaan als je te gehaast overstapt op een nieuw systeem.'

Gelijk speelveld

NVB-Bouw ziet de overstap op gasvrije woningen juist met vertrouwen tegemoet. Veel bouwondernemers leveren immers al huizen zonder gasaansluiting op, zei voorzitter Piet Adema. Een algeheel verbod levert de sector volgens hem bovendien een 'gelijk speelveld op'.

Andere regels per gemeente

De overheid schaft de verplichting om nieuwbouwwoningen op het gasnet aan te sluiten in juli af. Daardoor dreigen bouwers volgens Adema per gemeente met andere regels te maken te krijgen.