Jan Mulder: 'Mijn Gronings hart bloedt'

'Het is een kermis aan lichten, het klinkt als Boeing 747's die dag en nacht dalen. Mijn Gronings hart bloedt. Kunnen die zestien toeterende palen niet ergens anders komen? Wij hebben er al zoveel'
De boodschap van Jan Mulder uit Nieuwolda vrijdagavond liet niets te raden over: geen windmolens erbij rond Delfzijl.
Mulder zei dit tijdens de debatavond over de plannen voor tientallen windmolens in het Eemsdeltagebied in partycentrum De Bolder in Delfzijl. Als alle plannen doorgaan, komen er 120 turbines bij.

Dreigbrief

De politie surveilleerde gedurende de avond in en rond De Bolder, waar zo'n honderd bezoekers waren.
Het debat zou eigenlijk vorige maand, voor de gemeenteraadsverkiezingen, gehouden worden in dorpsherberg Lanting in Meedhuizen, maar werd afgelast nadat Mulder en oud-journalist Cees Stolk uit Nieuwolda een dreigbrief kregen.
In de envelop, kennelijk afkomstig van een voorstander voor windmolens, zat een lucifer en de boodschap dat hun huis in de fik zou worden gestoken als ze op de avond kwamen praten.
Mulder: 'Ik laat me niet bang maken door dat soort dreigbriefjes. Die komen van iemand die nog terug naar school moet en fatsoen moet leren. Ik heb wel met hem te doen.'
Let op: de tekst gaat verder onder deze video

Uitgesteld

De herberg kon de veiligheid niet garanderen. In overleg met burgemeester Gerard Beukema werd de avond uitgesteld. Vrijdagavond was in en om De Bolder daarom extra politiesurveillance.
Tijdens het debat, beter verwoord protestavond, kwamen verschillende mensen aan het woord. Naast Mulder en Stolk onder meer ook Lies Zondag van N33 Tegenwind. Ze zei dat inwoners worden bedreigd.
'Niet zoals Jan en Cees met een dreigbrief, maar uit - zoals het lijkt - volstrekt legale hoek. Het zijn het Rijk, de provincie en de gemeente die windmolens toestaan hier.'

Moorlag

Opvallend was de aanwezigheid van PvdA-Kamerlid William Moorlag. Als gedeputeerde zorgde hij voor de ontwikkeling van de plannen voor een windpark langs de N33 bij Meeden.
Hij werd door tegenstanders van de windmolens gehaat en onder meer als kampbeul afgebeeld op posters. Ook vrijdagavond, als hij een vraag beantwoordt over plannen voor nieuwe windmolens bij Delfzijl, wordt het rumoerig:
Let op: de tekst gaat verder onder deze video
'Ik ben uitgenodigd om hierbij te zijn, dus ik ga graag het gesprek aan. De toekomst van windmolens ligt op zee en daar werk ik graag aan mee', zei Moorlag.
De avond werd georganiseerd door Jan Wierenga uit Meedhuizen namens de zuidelijke dorpen en de Stichting Oldambt Windmolenvrij. Wierenga deed een oproep aan gemeenteraadsleden om beter naar inwoners te luisteren en tegen windmolenplannen te stemmen.
Ook Jan Mulder steunt deze oproep: 'Overweeg nog eens andere locatie. Nogmaals: we hebben er al zoveel.'

Petitie

Ook ging er een petitie rond tegen de plannen in het Eemsdeltagebied. Deze werd enkele tientallen keren ondertekend. Het is de bedoeling de petitie te overhandigen aan minister Eric Wiebes van Economische Zaken.