Winschoter dief krijgt werkstraf na aanrijden bejaarde fietser

© Jos Schuurman/FPS
Een 40-jarige man uit Winschoten is maandag door de politierechter veroordeeld tot een werkstraf van 150 uur en vijf maanden voorwaardelijke celstraf voor verduistering van aanhangwagens en steigers.
Deze verduistering vond plaats in Dokkum en Zuidhorn. De man krijgt de straf ook opgelegd voor het helen van tuingereedschappen van een Gronings bedrijf in groenvoorziening.  

Bloedend op straat

Voor het doorrijden na een ongeval in oktober vorig jaar, waarbij een 83-jarige fietser gewond raakte, moet de man zijn rijbewijs voor een half jaar inleveren. Hij liet de bejaarde man bloedend op straat liggen. Het slachtoffer hield aan de val breuken in zijn schedel over en herstelde langzaam. 
De Winschoter huurde op 10 augustus vorig jaar bij een verhuurbedrijf in Dokkum een aanhanger met daarop een steiger, maar bracht de gevulde aanhanger niet terug. Dezelfde truc paste de man toe in Zuidhorn op 22 oktober. Toen de man de volgende dag deze aanhanger wilde verpatsen, reed hij onderweg de 83-jarige fietser aan op een voorrangsweg in Blijham. 

Aangifte op aangifte

In dezelfde periode bracht de man gestolen kantenmaaiers, een kettingzaag, bladblazers en bosmaaier van een Gronings tuinbedrijf naar een tweedehands winkel in Stad. Daar vermoedde men dat de goederen van diefstal afkomstig waren. Aangifte op aangifte rolde binnen.  

Prostituees en drugs

De man bekende dat hij de spullen wilde verkopen om naar prostituees te gaan en om drugs te kopen. 'Ik wilde ook wel eens een feestje', zei de man op zitting.
De rechtbank nam het de man kwalijk dat hij na het veroorzaken van een verkeersongeval was doorgereden. 'En dat terwijl u zag dat de hoogbejaarde man bloedend op straat lag', maande de rechter. De Winschoter, die op zitting op de rechters een verdoofde indruk maakte, zei dat hij geen bloed kon zien. 'En er waren al andere mensen bij.'

Geruïneerd

.
De man gaf zichzelf twee dagen na het ongeluk bij de politie aan. Het verhuurbedrijf uit Zuidhorn deed grondig onderzoek en kwam achter de naam van de koper van zijn kar. Hij haalde de volledig geruïneerde aanhanger zelf bij de koper op. De kar was niet niet meer te verhuren.
De Winschoter is volgens de rechtbank berekenend te werk gegaan. De voorwaardelijk opgelegde celstraf van twee weken, die de man nog op de plank had liggen uit een eerdere veroordeling in 2016, moet de man nu ook uitzitten. Daarnaast moet hij de slachtoffers bijna vierduizend euro aan schade vergoeden.