Vervoersmaatschappijen stappen naar rechter om staking te voorkomen (update)

© Jos Schuurman/FPS
De Vereniging Werkgevers Openbaar Vervoer, de VWOV stapt naar de rechter om een staking in het openbaar vervoer te voorkomen. De rechter behandelt de zaak woensdagmiddag om 14.30 uur.
Vakbond FNV dreigt op 30 april en 1 mei met een 48-uursstaking, omdat de leden een eerder akkoord hebben afgewezen en nieuwe onderhandelingen zijn vastgelopen. De vervoersmaatschappijen, waaronder Qbuzz, willen deze actie in de meivakantie zien te voorkomen.

'Goede afspraken'

Zij vinden de handelwijze van de FNV 'buiten alle proporties'. Volgens de werkgevers lagen er goede afspraken en werd daar pas na maanden op teruggekomen: toen werd een ultimatum van een week gesteld door de bond.
In onze provincie gaat het om het busvervoer van Qbuzz. De treinmachinisten van Arriva op de Groningse spoorlijnen vallen niet onder deze cao. Wanneer de rechtszaak dient, is nog niet bekend.

Update: FNV bevestigt staking

De FNV meldt dinsdagmorgen dat de geplande staking doorgaat omdat het gestelde ultimatum is verstreken.
'De werkgevers hadden tot vandaag de tijd om aan de eisen van de vakbond en de buschauffeurs tegemoet te komen. Leden van FNV die werken in het streekvervoer willen keiharde afspraken over het verminderen van werkdruk. Werkgevers weigeren dat. Ook passagiers lijden dagelijks onder de hoge werkdruk. Zij hebben te maken met vertragingen door te krappe rijtijden en missen daardoor hun aansluiting.'