Rechter doet donderdag uitspraak over staking in streekvervoer

© Dennis Venema
De voorzieningenrechter bepaalt donderdag aan het eind van de middag of de aangekondigde staking in het streekvervoer door mag gaan.
Chauffeurs van streekbussen willen maandag 30 april en dinsdag 1 mei het werk neerleggen. In onze provincie gaat het om Qbuzz-chauffeurs. Zij eisen van de werkgever dat die met betere cao-voorstellen komt. Naast een loonsverhoging willen de chauffeurs een vermindering van de werkdruk. Tussen de ritten door zouden ze nauwelijks tijd hebben om te plassen of een kopje koffie te pakken.

'Oneigenlijk gebruik van stakingsrecht'

De werkgevers willen de staking voorkomen en zijn naar de voorzieningenrechter gestapt. Tijdens het kort geding dat woensdag diende, lieten zij weten dat de vakbonden FNV en CNV oneigenlijk gebruik willen maken van het stakingsrecht. Volgens hun raadsvrouw Saar Waegeningh verrasten de bonden de werkgevers onlangs met nieuwe voorstellen, terwijl er al een onderhandelingsresultaat op tafel lag. De werkgevers kregen een week de tijd hiermee akkoord te gaan. Maar de volgende dag al hoorden ze dat de 48-uursactie eraan komt. Daaruit blijkt volgens Waegeningh dat 'het instrument staking geen middel is, maar een doel op zich'.
De voorzieningenrechter doet dus donderdag uitspraak. De treinen rijden maandag en dinsdag in ieder geval wel, want machinisten van Arriva vallen onder een andere cao.