Advocaat Maikel S.: 'Tbs met dwangverpleging, dat hadden we niet zien aankomen'

© Archief RTV Noord
Er komt voorlopig geen vonnis in het hoger beroep tegen Maikel S., de man die in 2013 in Groningen op één dag twee moorden pleegde.
Zijn advocaat vindt dat S. eerst opnieuw moet worden onderzocht, voordat er uitspraak wordt gedaan. Het Hof in Leeuwarden gaat daarin mee.
S .staat terecht voor de moord op Gudrun Kuster (66) en Trevor Griffiths (77). Zij werden ieder in hun eigen woning om het leven gebracht.

Dertig jaar

Het Openbaar Ministerie eiste dinsdag een gevangenisstraf van dertig jaar en tbs met dwangverpleging. Volgens advocaat-generaal Leo den Hollander is S. levensgevaarlijk, een gevaar voor zijn omgeving. 'Dergelijk risico mag niet gelopen worden.'

'Tbs kan helemaal niet'

'De eis van het Openbaar Ministerie is flink aangekomen bij mijn cliënt', aldus advocaat Desiree de Jonge op de tweede dag van het hoger beroep. Volgens de verdediging kan er op basis van de huidige rapportages helemaal geen tbs worden opgelegd.
'De onderzoeken zijn ouder dan een jaar en daarmee onvoldoende actueel. Bovendien herkent mijn cliënt zich niet in de conclusies van de gedragsdeskundigen', zegt De Jonge.

Verrassing

Het standpunt van de advocaat kwam voor het Openbaar Ministerie en het Hof woensdag als een verrassing. Advocaat-generaal Den Hollander: 'Ik was in de stellige overtuiging dat de verdediging had ingestemd met het gebruik van de rapportages.'
Het klinkt misschien raar, maar het gaat beter dan ooit met hem. Hij wordt binnenkort zelfs weer vader
Desiree de Jonge - advocaat

Niet zo'n behandeling

Maikel S. staat volgens de verdediging open voor een vorm van behandeling, maar niet in een zwaar en dwangmatig kader. De Jonge: 'Het klinkt misschien raar, maar het gaat beter dan ooit met hem. Hij is tot rust gekomen en toont inzicht in zijn eigen gedrag. Zo volgt hij momenteel agressieregulatietrainingen (ART). Hij wordt binnenkort zelfs weer vader.'
Mocht het gerechtshof de eis van het OM overnemen, dan pleit De Jonge dus eerst voor opname in het Pieter Baan Centrum. Dat de verdachte tijdens een eerdere opname in 2013, weigerde om mee te werken doet daar niets aan af. 'Er is in de tussentijd veel veranderd', aldus de verdediging.

Update van gedrag

Het gerechtshof gaat deels mee in het verzoek van de verdediging. De verdachte wordt niet opnieuw opgenomen in het Pieter Baan Centrum, maar er moet wel een update van de huidige gedragsrapportages komen. Daarom wordt de zaak voorlopig aangehouden.
Maikel S. ontkent tot op de dag van vandaag dat hij Gudrun Kuster en Trevor Griffiths om het leven heeft gebracht. Mocht het Hof toch tot een veroordeling komen, dan is er volgens de verdediging geen sprake van een vooropgezet plan en dus moord, maar van doodslag.
Vanwege het extra persoonlijkheidsonderzoek is het vervolg van de zaak uitgesteld tot 30 augustus.