Nedmag moet zoutwinning belangrijkste locatie afbouwen: lek in put

Nedmag bouwt de zoutwinning op de locatie Tripscompagnie af. De reden is dat er een lek is geconstateerd in de zoutwinningsput.
De klap is groot voor Nedmag, want zeventig procent van alle zoutwinning van het bedrijf wordt op deze locatie gedaan. Juist bij deze put wordt de winning nu afgebouwd. De omzet van Nedmag bedraagt zo'n 120 miljoen euro.

'Goed slikken'

'Dit gebeurt onverwachts en dat is dan goed slikken', zegt directeur Bert Jan Bruning van Nedmag. 'Maar we zetten de schouders eronder.' Er zijn volgens het bedrijf geen personele consequenties aan verbonden.
Het lek werd vorige week vrijdag ontdekt. Het gaat om drukverlies op 1800 meter diepte, waardoor er zout is weggestroomd in poreus zandsteen. Dat is de bodemlaag die boven het zoutdak is gelegen.

Productie verschuiven

Dat lek op 1,8 kilometer diepte is 'een serieus probleem' volgens Nedmag, dat zegt de productie van de zoutwinning op te kunnen schuiven naar andere locaties.
'De discussie over nieuwe winningsplaatsen voerden we al', vervolgt Bruning. 'We zullen die de komende tijd intensiever gaan voeren.'

Tien jaar eerder sluiten

Nedmag zou uiterlijk 2030 de boorlocatie bij Tripscompagnie sluiten, maar vervroegt dat nu met tien jaar. 'Er blijft voor honderden jaren aan magnesiumzout in de bodem zitten', stelt Bruning, die niet kan zeggen wat de financiële schade voor Nedmag is na het vervroegen van dit besluit.

Nieuwe locatie

Nedmag is ondertussen bezig met voorbereidingen voor een nieuwe put bij Kiel-Windeweer. Eind vorig jaar werd begonnen met de uitbreiding en renovatie van haar zoutwinningsinstallatie in Borgercompagnie.

Omstreden locaties

Beide zoutwinningsinstallaties zijn omstreden. De gemeenteraad van Hoogezand-Sappemeer was tegen de nieuwe put bij Kiel-Windeweer. De raad van Veendam ging ternauwernood akkoord met de renovatie en uitbreiding van de installatie bij Borgercompagnie, maar stelde wel dat Nedmag beter moet communiceren met omwonenden.