Dit moet je weten over de staking in het streekvervoer

© Martin Nuver / 112Groningen
'Houd er rekening mee dat er maandag en dinsdag geen bussen en treinen rijden', waarschuwt Arriva. Het vervoersbedrijf adviseert reizigers om te zorgen voor alternatief vervoer.
De vakbonden gaan op deze twee dagen landelijk 48-uur staken. Dit betekent dat er beide dagen vrijwel geen bussen en treinen van Arriva rijden. Via haar website en social media-kanalen wil Arriva de reizigers op de hoogte houden over de exacte gevolgen van de staking.
Ook streekbussen van vervoersbedrijven Breng, Conexxion, EBS, Hermes, Keolis, QBuzz en U-OV. De regiotreinen van Connexxion en Keolis rijden ook niet.

Wat betekent dit voor Groningen?

Op maandag en dinsdag rijden er geen bussen van Qbuzz. Ook de treinen van Arriva, die bijvoorbeeld richting Leeuwarden, Bad Nieuweschans en Delfzijl rijden, vertrekken niet. De internationale buslijn van Groningen naar Hamburg rijdt wel en dat geldt ook voor de treinen van de NS.

Wat rijdt er wel?

– NS treinen
– Arriva, internationale buslijn Groningen-Hamburg
– Arriva, waterbus Zuid-Holland
– Arriva, streekvervoer op Terschelling, Ameland en Schiermonnikoog
– GVB, stadsvervoer Amsterdam
– HTM, stadsvervoer Den Haag
– RET, stadsvervoer Rotterdam

Waarom staking?

De rechtbank in Utrecht gaf afgelopen donderdag haar goedkeuring voor de staking. Ruim tienduizend buschauffeurs in het land vechten voor een nieuwe cao waarin afspraken zijn vastgelegd over een lagere werkdruk, meer scholing en meer ruimte voor plaspauzes. Dit cao-conflict speelt al sinds oktober en eerder werd in de Kerstvakantie al een dag het werk neergelegd.