Verhouding OV-werkgevers en vakbonden verder onder druk door staking

© Dennis Venema
'Ons vertrouwen in de vakbonden staat onder druk', dat zegt voorzitter Fred Kagie van de Vereniging Werkgevers Openbaar Vervoer.
De relatie tussen de vakbonden en OV-werkgevers is door de 48-uurs staking verslechterd. 'We moeten ons vanaf dit punt herbezinnen hoe we nu verder gaan in de onderhandelingen', aldus de VWOV.

'Het glas was geheven'

De werkgevers laken de handelswijze van de vakbonden in de onderhandelingen tot dusver en wijzen naar het onderhandelingsresultaat dat op 15 januari werd bereikt: 'We hebben het glas geheven. Daar hebben we met elkaar voor getekend.'
De manier waarop de FNV vervolgens handelde zit de werkgevers dwars. 'FNV heeft drie maanden genomen om het de leden voor te leggen. Wij kregen daarna een week om bij het kruisje te tekenen voor de nieuwe eisen', aldus het VWOV.

'Nooit de kans gehad'

'De bonden geven aan dat wij afspraken niet zouden gaan uitvoeren op regionaal niveau', gaat het VWOV verder.
'Maar dat is niet waar. We hebben überhaupt nooit de kans gehad om de afspraken tot uitvoering te brengen.'

Veel verlofdagen

De stakingsbereidheid is volgens de werkgevers beperkt. Naar eigen zeggen zijn er veel verlofaanvragen voor maandag en dinsdag.
'Hieruit maken wij op dat veel collega's geen positie willen innemen', aldus Kagie.

'Staking volkomen terecht'

Paula Verhoef van FNV Streekvervoer zei vorige week het 'volkomen terecht' te vinden dat de rechter toestemming heeft gegeven voor de staking.
'Er zijn hier grotere belangen in het spel. Werkgevers knijpen de chauffeurs al jaren steeds verder uit, de rijtijden worden steeds krapper en er is geen tijd voor pauzes. Dat moet afgelopen zijn. We willen keiharde afspraken in de cao. Komen die er niet, dan blijven de acties. Werkgevers hebben het helemaal zelf in de hand.'