CDA bezorgd om drinkwater na lek in zoutwinningsput Nedmag

© Archief/RTV Noord
Het CDA in Midden-Groningen maakt zich zorgen over de drinkwaterkwaliteit na de lekkage in een zoutwinningsput bij Nedmag. De partij vraagt zich af de mijnbouwactiviteiten de watervoorziening in gevaar brengen.
Ook maakt de partij zich zorgen over de schade voor inwoners en bedrijven in het gebied. Eerder uitten bewoners ook al zorgen over hun veiligheid volgens de Stichting Stop Zoutwinning.

Pekelwater

De CDA-fractie is benaderd door een groep bezorgde omwonenden, zegt fractievoorzitter Erianne van den Burg.
'Ze zijn bang dat het pekelwater de bodem inloopt, en dat dat in contact komt met het water dat wordt gewonnen voor de drinkwatervoorziening. Er wordt in het gebied water gewonnen voor een groot deel van Noord-Nederland.'

Vergunning

Daarnaast heeft de gemeente Veendam volgens Van den Burg in het verleden toestemming gegeven aan Nedmag om 'schuin te boren' naar een zoutvoorraad bij Kiel-Windeweer.
De gemeente Hoogezand-Sappemeer (inmiddels Midden-Groningen) heeft daarover vragen gesteld aan het ministerie van Economische zaken: het CDA wil weten of daar al een antwoord op is gekomen.

Compensatie

Volgens de christendemocraten kan de problematiek van de zoutwinning ook schade veroorzaken aan de leefomgeving, en moeten inwoners en bedrijven gecompenseerd worden voor de schade die ontstaan is in de periode van zout -en gaswinning.