Hogeland neemt op feestelijke wijze afscheid van gemeenten

Een archieffoto van het Reitdiepveer bij Aduarderzijl
Een archieffoto van het Reitdiepveer bij Aduarderzijl © Wout van Groenestijn/Groningen in Beeld
Op allerlei manieren worden er in Bedum, de Marne, Winsum en Eemsmond stilgestaan bij het feit dat deze gemeenten straks niet meer bestaan vanwege de naderende herindeling.
Op 1 januari 2019 moet de nieuwe gemeente Het Hogeland een feit zijn.

Winsum

Het afscheid zal in Winsum op de planken gevierd worden. Alle inwoners kunnen gratis naar één van de acht speciale toneelvoorstellingen van 'Sjans op het Hogeland'. Dit toneelstuk is speciaal geschreven voor het afscheid van de gemeente.

Eemsmond

Onder het motto: 'Adieu Eemsmond, op weg naar Het Hogeland' neemt Eemsmond het hele jaar door afscheid van de gemeente.
De gemeenteraad van Eemsmond heeft geld beschikbaar gesteld voor alle dorpen, zodat deze zelf een afscheidsfeest kunnen organiseren of bij bestaande activiteiten wat extra aandacht aan het afscheid van de gemeente kunnen besteden. Op 15 december is er een gezamenlijk slotfeest voor alle inwoners.

Bedum

En ook Bedum heeft besloten om vooral aan te sluiten bij de bestaande activiteiten en daar wat extra geld aan uit te geven: 75.000 euro. Het beachvolleybaltoernooi, de Omloop van Bedum, de lichtweek en het culinaire festival 'Mooi Bedum' zijn een kleine greep uit de activiteiten.
De gemeente geeft deze evenementen een extra zakcentje mee en hoopt dat elke organisatie daardoor nog even stil wil staan bij het feit dat de gemeente Bedum ophoudt met bestaan.

De Marne

In De Marne weet men nog niet precies hoe het afscheid gehouden zal worden. Inwoners konden hiervoor ideeën inzenden en de gemeente kijkt nu welke uitvoerbaar zijn. Het zal in ieder geval een feestelijke aangelegenheid worden volgens De Marne.