Boze boeren willen af van korting op melkgeld

© Flickr / Equipe Integrada
Het plan van zuivelcoöperatie FrieslandCampina om melkgeld van melkveehouders in te houden als ze meer melk leveren dan afgesproken moet zo snel mogelijk van tafel.

Ontevreden boeren

Dat zegt een groep van ongeveer negentig ontevreden Groningse boeren die zich verenigd hebben in de beweging 'Het Vrije Coöperatieve Woord'. De groep kwam donderdagavond in Zuidhorn voor het eerst bijeen. 
 

Tien cent minder

FrieslandCampina willen een deel van het melkgeld vanaf 2019 inhouden als de gezamenlijke melkveehouders meer melk produceren dan de hoeveelheid die de markt vraagt. De boeren zeggen dat de korting neerkomt op tien cent per kilo melk. 

Onzekerheid

Volgens de melkveehouders hebben zij door de voorgestelde regels 'geen enkele zekerheid over hun bedrijfsontwikkeling'. Bovendien zouden ze de gemaakte afspraken met de banken niet kunnen waarmaken. 

19.000 leden

Het Vrije Coöperatieve Woord roept ontevreden leden van FrieslandCampina op zich aan te sluiten bij die beweging. Bij de zuivelcoöopratie zijn ongeveer 19.000 melkveehouders aangesloten. 

Plan wordt besproken met leden

Woordvoerder Debbie de Wagenaar van FrieslandCampina zegt in een reactie dat het plan de komende maanden met de leden wordt besproken, en dat vragen zullen worden beantwoord. Wagenaar: 'Zo nodig kan het plan daarna nog worden aangescherpt.' 

Duurzaam

Ze wijst erop dat er, naast de mogelijke korting op het melkgeld, ook ruimte is voor extra beloning voor melkveehouders die duurzaam produceren.