Opnieuw blazer bij ESD: directie trekt boetekleed aan (update)

© Dennis Postma/112 Groningen
Weer was het raak. Enorme rookwolken boven het Chemiepark in Delfzijl maandag. Het ging niet om een brand maar een zogeheten 'blazer' bij chemiebedijf ESD-SIC.
Blazers zijn enorme stofwolken die bestaan uit zand en petroleumcokes. Die ontstaan doordat de overkapping van de ovens het begeeft. Omwonenden zijn de overlast beu, omdat ESD-SIC er maar niet in slaagt om een oplossing te vinden voor de blazers.

Boetekleed

Directeur Richard Middel heeft meteen het boetekleed aangetrokken. 'Wij betreuren het voorval en de overlast die de omgeving heeft ervaren'.

Update: reactie provincie

De provincie Groningen zegt dat ESD nog deze maand met een rapport komt over hoe de blazers zijn ontstaan. 'Uit dat rapport zullen wij onze conclusies trekken en waar nodig nieuwe voorschriften opleggen.'
Gedeputeerde Nienke Homan kan nu nog geen ingrijpende maatregelen nemen. 'Maar we zitten er bovenop en met het nieuwe besluit doen we er het maximale aan om de blazers zo snel mogelijk te verminderen', aldus de gedeputeerde.

Meerdere onderzoeken

Er lopen ondertussen meerdere onderzoeken om tot een oplossing te komen. 'In de tussentijd houden wij onze omgeving op een open en actieve manier op de hoogte van onze activiteiten', zegt directeur Middel.