Levende haan op een mast? 'Je mag een dier niet zo misbruiken'

De haan in de mand op achttien meter hoogte
De haan in de mand op achttien meter hoogte © RTV Noord / Douwe de Haan
Dierenorganisaties hebben aangifte gedaan tegen de organisatie van het Kallemooifeest op Schiermonnikoog. Ze willen een eind maken aan de traditie om een haan drie dagen lang op te sluiten in een mand op een achttien meter hoge mast.
De activisten spreken van dierenmishandeling.

Handhaven

De aangifte van het Comité Dierennoodhulp, Een DIER Een VRIEND, Rechten voor al wat leeft en stichting Dierennood is tegen het Kallemooifeest van vorig jaar. Tegelijkertijd hebben de organisaties gevraagd handhavend op te treden tegen de traditie op het komende feest van 19 tot en 22 mei.
De haan kan niet scharrelen en is drie dagen onbeschermd tegen slecht weer
Dierenorganisaties
'Het past niet meer in deze tijd om een dier voor een traditie zo te misbruiken. Bovendien is het ook geheel onnodig. Er zijn voldoende alternatieven om dit feest zonder dierenleed op een leuke manier door te laten gaan', vinden de organisaties.

Al jaren protest

'Het dier zit drie dagen gestrest in isolatie, het kan niet scharrelen, niet op stok gaan, noch met soortgenoten communiceren. Bovendien is de haan drie dagen onvoldoende beschermd tegen slecht weer en is zijn bewegingsvrijheid dusdanig beperkt dat hem onnodig lijden wordt toegebracht', aldus de dierenorganisaties.
Het protest tegen de traditie is niet nieuw. Al jaren ageren dierenorganisaties tegen het opsluiten van de haan. Het feest wordt elk jaar gevierd met Pinksteren. De haan in de mand zou een vruchtbaarheidsritueel zijn.