Uitbreidingsplannen vliegveld Eelde vertraagd door fouten in milieurapport

© Jos Schuurman/FPS
De uitbreidingsplannen van Groningen Airport Eelde lopen minstens acht maanden vertraging op. Dat komt door rekenfouten die zijn ontdekt in het onderzoek naar gevolgen van geluidsoverlast.
De luchthaven ondervindt hinder van dit uitstel. 'We moeten veel meer kosten maken voor nieuwe rapportages', legt havenmeester Onno de Jong uit. 'Daarnaast kunnen we onze nieuwe plannen zoals verruiming van de openingstijden nog niet uitvoeren.'
De schuld van de fouten ligt bij het ministerie dat een verkeerde rekenmethode heeft toegepast. Eerder gebeurde dat ook bij de rapportage rond de uitbreiding van Lelystad Airport.
Het onderzoek naar geluidoverlast rond de luchthaven is onderdeel van de milieueffectrapportage (m.e.r.) die hoort bij het nieuwe luchthavenbesluit dat in de maak is.

Eerder open en later dicht

In dit besluit wil het vliegveld onder meer een half uur eerder open, namelijk om zes uur. Daarnaast wil GAE tien extra vluchten per jaar na 23:00 uur laten landen, bijvoorbeeld bij voetbalwedstrijden van FC Groningen in het buitenland. 

Lelystad Airport

De fouten kwamen aan het licht nadat de milieueffectrapportage voor uitbreiding van Lelystad Airport over moest. Een actiegroep toonde afgelopen najaar aan dat geluidsberekeningen in die rapportage niet klopten.
De getallen waarmee is gerekend, zijn ook gebruikt voor 'Eelde'. 'Het gaat over geluidsprofielen, daar zitten net zoals bij Lelystad Airport foutjes in', zegt De Jong. 'Die fouten moeten worden aangepast en dat levert vertraging op.'

'Afhankelijk van het ministerie'

Waarom het repareren van de fouten maar liefst acht maanden duurt is ook voor De Jong een raadsel. 'We zijn afhankelijk van het ministerie. Onze vraag staat daar uit. Het is nu al een tijdje stil en we willen graag door.'
Het kan nu nog zeker één tot twee jaar duren voordat het nieuwe luchthavenbesluit en daarmee de uitbreidingsplannen kunnen worden doorgezet. De luchthaven verwacht geen consequenties van een nieuwe rapportage.