Provincies trekken 10,8 miljoen euro uit voor WK wielrennen (update)

Bauke Mollema tijdens het vorige WK in Nederland: Valkenburg 2012
Bauke Mollema tijdens het vorige WK in Nederland: Valkenburg 2012 © Dion Kerckhoffs / DK Fotografie
De provincies Groningen en Drenthe zetten het licht op groen om het WK wielrennen in 2020 binnen te halen. Vanuit Groningen gaat het om een bijdrage van 5,8 miljoen euro. Drenthe stelt 5 miljoen euro beschikbaar.

Grote Markt en TT-circuit

In 2020 zou de Grote Markt in de stad startplaats moeten zijn van de belangrijkste tijdritten. Verder fietsen de junioren en beloften in onder meer Appingedam, Veendam en Gieten. De wegwedstrijd voor dames en heren wordt gestart in Emmen. Het TT-circuit dient als finishplaats van alle wedstrijden, na routes door Groningen en Drenthe.
De organisatie van het WK vroeg vijf miljoen euro van beide provincies. Nu de financiën vanuit Groningen en Drenthe op tafel liggen, is het WK in Noord-Nederland weer een stap dichterbij.

Provinciale Staten beslist

Er is wel een voorbehoud: de Provinciale Staten van Groningen en Drenthe vergaderen later nog of de financiën er ook echt komen. Maar de voortekenen zijn gunstig voor de WK-organisatie.
De internationale wielerbond UCI besluit in juni of het feest daadwerkelijk doorgaat.

Concurrentie uit Italië

Het WK 2020 zou oorspronkelijk in Venetië plaatsvinden. Het doorgaan daar is onzeker, waarna wielerbond UCI Groningen en Drenthe benaderde. Toch lijkt de Italiaanse stad nog niet helemaal uit de race.