Adriaan Hoogendoorn burgemeester van Midden-Groningen

Adriaan Hoogendoorn is door de gemeenteraad van Midden-Groningen voorgedragen als nieuwe burgemeester. Dat is zojuist bekendgemaakt tijdens een speciaal ingelaste raadsvergadering.
Hoogendoorn (ChristenUnie) wordt de eerste kroonbenoemde burgemeester sinds het ontstaan van de gemeente. Die is ontstaan uit een fusie van de gemeenten Hoogezand-Sappemeer, Slochteren en Menterwolde. Tot op heden is Rein Munniksma (PvdA) waarnemend burgemeester.

Oldebroek

Op dit moment is Hoogendoorn (60) nog burgemeester van het Gelderse Oldebroek. Daar vervult hij de functie sinds 2011. 

Lelystad Airport

Volgens Thea van der Veen, voorzitter van de vertrouwenscommissie die over de burgemeestersbenoeming gaat, heeft Hoogendoorn zich voor de gemeente Oldebroek bijvoorbeeld sterk ingezet in het dossier Lelystad Airport.
De gemeente ligt onder een aanvliegroute van het vliegveld: Hoogendoorn heeft zich er volgens Van der Veen voor ingezet dat het vliegveld een jaar later uitbreidt.

Betrokkenheid

'De uitbreiding van een vliegveld doet heel veel met de inwoners van een gemeente. Dat is natuurlijk iets heel anders dan de gaswinning, maar hij neemt de betrokkenheid die hij daar ten opzichte van inwoners heeft getoond wel mee.'

Kabinet

De benoeming van Hoogendoorn is nog niet helemaal definitief: de Koning benoemt de burgemeester nog officieel, op voordracht van minister Ollongren van Binnenlandse Zaken. Thea van der Veen gaat ervan uit dat de benoeming voor het zomerreces voltooid is.