Grind maakt plaats voor gras op begraafplaatsen Bedum

© freetrader / sxc stock exchange
De algemene begraafplaatsen in Bedum, Zuidwolde en Onderdendam krijgen een opknapbeurt. Volgende week beginnen de werkzaamheden.
De afgelopen tijd kreeg de gemeente kritiek, omdat de grindpaden niet goed onderhouden waren. 'Die onderhoudstoestand is sinds het verbod op chemische bestrijdingsmiddelen in 2016 achteruit gegaan', aldus Bedum.

Onderhoudsarm

Na het verbod op het gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen is geprobeerd het onkruid met andere methodes te verwijderen. Die bleken onvoldoende effectief en erg arbeidsintensief.
Het gemeentebestuur heeft daarop besloten maatregelen te nemen. De begraafplaatsen worden onderhoudsarmer gemaakt.

Verharding

Dat gebeurt door het aanbrengen van een speciaal soort verharding op de hoofdpaden. Andere paden, die nu nog van grind of schelpen zijn voorzien, worden 'vergrast'. Vrijkomend grind wordt hergebruikt. Dat komt tussen graven te liggen.

75.000 euro

De begraafplaats in Noordwolde, waar gemiddeld drie begrafenissen per jaar zijn, kent nu paden van grind vermengd met aarde. Deze paden zullen worden 'vergrast'.
Met de opknapbeurten is in totaal een bedrag van 75.000 euro gemoeid. De operatie moet halverwege juli van dit jaar zijn afgerond.