Politie lost waarschuwingsschot in Delfzijl

Een politieagent heeft donderdagavond rond half negen een waarschuwingsschot gelost in het centrum van Delfzijl. Dat gebeurde nadat de politie in de Marktstraat een 16-jarige jongen wilde aanhouden. Een groep jongeren, waarschijnlijk bekenden, bemoeide zich er vervolgens mee.
De Delfzijlster werd verdacht van heling van een fiets, maar ging er in eerste instantie vandoor. Nadat de politie hem tot stoppen had gedwongen, verzette hij zich en ontstond een worsteling. De politie voelde zich genoodzaakt pepperspray te gebruiken. Vervolgens kwam een groep van zo'n vijftien tot twintig jongeren zich ermee bemoeien. Een deel ervan probeerde de arrestatie te verhinderen.

'Grimmige sfeer'

'De politie wilde de situatie tot bedaren brengen, maar daarbij keerden de jongeren zich tegen de agenten', zegt politiewoordvoerder Robert-Jan Valkema.
Volgens hem heerste er een grimmige sfeer en was er sprake van een dreigende situatie. 'Het lukte niet om de groep in bedwang te houden en de mensen die zich ermee bemoeiden op afstand te houden. Een collega zag zich daarom genoodzaakt een waarschuwingsschot te lossen. Daarna keerde de rust snel terug en lukte het alsnog om de 16-jarige jongen te arresteren.'
De verdachte zit vast en wordt vrijdag gehoord. Verder zijn er geen arrestaties verricht.

Geweldsrapportage

Volgens Valkema wordt van het incident een geweldsrapportage opgemaakt, wat de standaardprocedure is als een agent zijn dienstwapen gebruikt. Daarin moet de agent uitleggen waarom het waarschuwingsschot is gelost. De geweldsrapportage wordt vervolgens intern beoordeeld, waarna eventueel vervolgonderzoek wordt ingesteld.
Bekijk hieronder beelden van het opstootje: