OM trekt cassatie in moordzaak zonder lijk in (update)

Michael de Vrieze
Michael de Vrieze © Archief (Eelke Heidinga)
Het Openbaar Ministerie (OM) trekt het cassatieverzoek in de moord op Michael de Vrieze uit Burum in. De man verdween in april 2010 spoorloos. Uiteindelijk werd een huisgenoot, de nu 40-jarige Cafer G., aangehouden en door de rechtbank in Groningen veroordeeld tot tien jaar cel.
G. ging in hoger beroep en werd in december door de hogere rechters in Leeuwarden vrijgesproken. Het OM ging daartegen in cassatie.

Kansloze zaak?

Advocaat Jacques Taekema kreeg enkele dagen geleden het bericht binnen dat dit verzoek is ingetrokken.
'Het OM ziet geen kansvol cassatiemiddel tegen de door het hof gegeven vrijspraak', liet een woordvoerder van het Openbaar Ministerie vrijdag weten.

Vier jaar vast

Nu de vrijspraak onherroepelijk is, stelt de advocaat namens G. een schadeprocedure in. De man heeft bijna vier jaar lang vastgezeten, waarvan bijna een jaar in de vreemdelingenbewaring in Rusland. Vooral die dagen tikken aan, zegt de advocaat.
Door de aanhouding is G. zijn entertainmentbedrijf in Turkije kwijtgeraakt. Ook die schade wordt meegenomen. Hoe hoog dat bedrag precies wordt, dat kan de raadsman niet zeggen: 'Dat loopt gauw in de tonnen.'

Hoeveelheid bloed

Van De Vrieze, een bekend gezicht in de Groninger schaakwereld, is nooit meer iets vernomen. In de woning die hij deelde met G. in de Jupiterstraat in Groningen vonden de agenten bloedsporen. De woning werd toen aangemerkt als plaats delict. Het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) ontkrachtte deze conclusie, omdat de hoeveelheid bloed daarvoor te gering was.
Nu G. definitief vrij man is, wil hij toch dat er nieuw onderzoek wordt gedaan naar een mogelijke dader. 'Zolang de zaak niet wordt opgelost blijft de verdenking toch aan cliënt kleven. Hij ziet graag zijn naam gezuiverd', zegt de raadsman.