Wederom rookwolk bij ESD-SIC (update)

© Michael Groeneveld
Het was weer eens raak: zondagmiddag was er een rookwolk te zien boven het chemiepark in Delfzijl. Het gaat niet om een brand, maar een zogeheten 'blazer' bij chemiebedrijf ESD-SIC.
Eerder zei een woordvoerder van het bedrijf dat de rookwolken bestaan uit zand en het olieproduct petroleumcokes. Die ontstaan doordat de overkapping van de ovens het begeeft.

Bedrijf betreurt voorval

In een reactie schrijft directeur Richard Middel van ESD-SIC: 'Helaas hebben we vanmiddag om 17:15 uur bij ESD-SIC een blazer gehad. Wij betreuren het voorval van vanmiddag en de overlast die omgeving mogelijk heeft ervaren.'
'Zoals bekend lopen er op dit moment verschillende onderzoeken met deskundigen om te komen tot technische oplossingen om blazers in de toekomst voorkomen. Wij hopen zodra de resultaten bekend zijn gepaste maatregelen door te voeren in ons productieproces om daarmee blazers te minimaliseren', vervolgt Middel.
'In de tussentijd houden we onze omgeving op een open en actieve manier op de hoogte van onze activiteiten.'

Gedeputeerde: 'We zitten er bovenop'

De provincie Groningen zei op 9 mei dat ESD nog deze maand met een rapport komt over hoe de blazers zijn ontstaan. 'Uit dat rapport zullen wij onze conclusies trekken en waar nodig nieuwe voorschriften opleggen.'
Gedeputeerde Nienke Homan kan nu nog geen ingrijpende maatregelen nemen. 'Maar we zitten er bovenop en met het nieuwe besluit doen we er het maximale aan om de blazers zo snel mogelijk te verminderen', aldus de gedeputeerde.
Het bedrijf produceert grondstoffen voor de productie van onder meer roetfilters.