Shell-topman: 'Snel akkoord over einde Gronings gas'

Ben van Beurden
Ben van Beurden © ANP/Bart Maat
Shell verwacht snel een definitief akkoord te sluiten met de overheid over de beëindiging van aardgaswinning in Groningen.
Dat zegt topman Ben van Beurden tijdens de algemene aandeelhoudersvergadering van het olie- en gasbedrijf. Op vragen van boer Ate Kuipers uit Oldehove antwoordde de topman ook dat de NAM ten alle tijden zal betalen voor de aardbevingsschade die als gevolg van de gasboringen is ontstaan.
Hij benadrukte daarbij dat Shell zelf schadevergoedingen zal betalen in het geval dat de NAM geen geld meer heeft. Voorlopig heeft NAM overigens nog genoeg geld in kas voor de schadeclaims.

Voor de zomer een akkoord

Het kabinet kondigde eerder dit jaar aan geleidelijk toe te werken naar de gehele beëindiging van gaswinning in Groningen. Minister Eric Wiebes van Economische Zaken liet in april al weten dat er voor de zomer een akkoord zou zijn met Shell en ExxonMobil, de andere aandeelhouder van de NAM.
Shell is voor de helft eigenaar van de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM), die het aardgasveld in Groningen ontgint.