McDonald's laat oog vallen op 'Drentse zijde' van de A7 (update)

Een bezoeker van McDonald's neemt een patatje.
Een bezoeker van McDonald's neemt een patatje. © Levin den Boer / ANP
Fastfoodketen McDonald's mikt op een restaurant op het bedrijventerrein Ter Borch aan de 'Drentse kant' van de A7 bij Hoogkerk.
De eerste hobbel die genomen moet worden door de keten is goedkeuring voor een reclamepaal van 27 meter hoog en 8 meter breed, meldt RTV Drenthe.

Reclamepaal

De raad van gemeente Tynaarlo discussieerde dinsdag over de reclamepaal. Bovenin komt volgens het zogenaamde beeldkwaliteitsplan een permanente reclameuiting van de McDonald's, middenin een ledscherm en op het onderste paneel van de reclamezuil komt de naam van het businesspark te staan.
Tenminste, als het aan het college van Tynaarlo ligt. De raad is het hier niet mee eens. Volgens de kersverse wethouder Kraaijenbrink had de naam McDonald's nooit genoemd mogen worden in het plan.

'Oogverblindende lichtvervuiling'

De goedkeuring van het plan loopt anderhalve maand vertraging op, omdat de de wethouder niet alle vragen van de raad kon beantwoorden. De raad is niet blij met de voorgenomen plannen van een groot ledscherm op de reclamepaal.
Een vergelijkbaar scherm bij Assen-Noord zorgde vorige week nog voor ophef. De Natuur- en Milieufederatie Drenthe noemde de reclamemast 'lichtvervuiling', 'oogverblindend' en 'levensgevaarlijk voor het verkeer'.

'Wie heeft de grootste?'

'Wij willen niet net zo'n afschuwelijk landschapsverpestend ding als in Assen', zegt Anneke Lubbers van de PvdA in Tynaarlo. En Henny van den Born (ChristenUnie): 'Het lijkt wel alsof er een wedloop gaande is. Wie heeft de grootste, mooiste en meest duurzame reclamezuil?'
Van den Born diende een amendement in waarin hij samen met de andere coalitiepartijen voorstelt om de reclamezuil ledschermvrij te houden.

Discussie nog niet ten einde

De discussie werd woensdag beëindigd met de conclusie dat er tijdens de volgende vergadering verder wordt gesproken over de reclamezuil.

Update 10:40 uur: Groninger wethouders mengen zich in discussie

Inmiddels spreken twee wethouders van de gemeente Groningen zich helemaal uit tegen de reclamepaal, die aan de A7 en dus ook de ringweg van de stad moet komen te staan. Wethouder Roeland van der Schaaf (PvdA) vindt de reclamepaal überhaupt 'geen goed plan'. Ook Joost van Keulen (VVD) is kort: 'Nee, dat moest maar niet.'

Lees ook, over de andere reclamezuil langs de ringweg: