Hondenbrigade versus politie: 'Dit is chantage!'

© RTV Noord
Een vijftal hondengeleiders van politie-eenheid Noord-Nederland stond woensdag opnieuw in de rechtbank van Groningen. Hun inzet: het behoud van de dienstauto.
De agenten van de hondenbrigade spanden eerder een kort geding aan. Vanwege de complexe inhoud is de zaak toen doorverwezen naar de meervoudige kamer, een zitting met drie rechters. 

Aantal auto's terugdringen

De Friese agenten hebben een dienstauto ter beschikking omdat zij een diensthond hebben. Maar dat moet veranderen, stelt de Nationale Politie. 'Iedere agent in dezelfde functie is gelijk', vindt de Nationale Politie en daarom wil zij het aantal dienstauto's terugdringen. Eén auto per hondengeleider 'op de man' moet afgelopen zijn. 
De agenten, die de diensthond thuis houden én verzorgen, vervoeren hun diensthond in een speciaal met kennel ingerichte dienstauto. Deze moet op het eigen erf van de agent staan. Menig hondengeleider verhuisde om aan deze eisen te voldoen.

Eigen auto gebruiken

De stelling van de Nationale Politie is dat de vierhonderd agenten van de hondenbrigade met hun eigen auto naar het werk kunnen komen, met de diensthond achterin. 'Van daaruit kunnen ze dan met de dienstauto naar de locaties waar ze worden opgeroepen.'
Levert de korpschef ook even zijn door de belastingbetaler gesponsorde Volvo S80 in?
Mr. De Klein - Raadsman Hondenbrigade

Raadsman haalt fel uit

Woensdag haalde de raadsman van de agenten, Mr. De Klein, fel uit naar het  'Levert de korpschef ook even zijn 50.000 euro kostende, door de belastingbetaler gesponsorde, Volvo S80 in dan?'
Het korps betaalt de inbouw van een kennel in de privéauto of de aanschaf van een aanhangwagen voor de hond. Een privé-auto gebruiken en voorzien van kennel voor de verzorging van de diensthond is volgens de vijf dienders 'een regelrechte inbreuk op het gezin'.
Bovendien daalt de auto in waarde door de inbouw van een kennel en gaat de auto naar hond stinken, zei één van de agenten. 'Lekker voor de kinderen achterin.'

In Groningen en Drenthe actief

Van de ruim vierhonderd hondengeleiders in Nederland heeft het merendeel geen dienstauto ter beschikking gehad. In Noord-Nederland hadden vijftien hondengeleiders volgens eerdere afspraken een dienstauto om zo ook in Groningen en in Drenthe actief te kunnen zijn. 

Korpschef: 'Diensthond inleveren'

Vijf van de tien agenten zijn erop tegen dat ze de auto mogelijk moeten inleveren. En daarmee ook de hond, want het standpunt van de korpschef liet aan duidelijkheid niets te wensen over.
'Wanneer de hondengeleiders niet bereid zijn de auto in te leveren, krijgen deze agenten ander werk opgedragen en kunnen ze de diensthond inleveren.'  Maar dat bericht werd woensdag met klem door de teamleider tegengesproken. 
'Mocht u in het gelijk worden gesteld en mijn cliënten hun auto verliezen, dan start ik onmiddellijk een kort geding. Dit is chantage!', verzekerde De Kleine.  

Vonnis

De hondengeleiders houden hun dienstauto tot er een vonnis ligt. Dat volgt binnen zes weken.