Krijgen we geluidsoverlast van vliegveld Lelystad?

Die vraag wordt woensdag 30 mei beantwoord. Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat laat dan een 'belevingsvlucht' uitvoeren over de start en landingsroutes die het vliegverkeer van en naar Lelystad in de toekomst gaat volgen.

Eén van die routes gaat over Groningen. De route simuleert een naderingsroute die toestellen gaan gebruiken als ze vanuit het noorden de luchthaven aanvliegen.

Op deze naderingsroute vliegen de toestellen op een hoogte van ruim 4000 meter over onze provincie en volgen grofweg dezelfde route die toestellen volgen als ze op Eelde landen maar dan dus veel hoger.

Afbeelding

Op verzoek

Het ministerie laat de belevingsvlucht uitvoeren op verzoek van de omwonenden van de luchthaven, die in de toekomst een deel van het vliegverkeer van Schiphol over moet nemen.
Toen vorig jaar de routes met de daarbij behorende vlieghoogtes openbaar werden, leverde dat vooral op de Veluwe, Overijssel en Friesland stevige protesten op.

Vrijwel niemand, buiten de direct betrokkenen, hadden zich gerealiseerd dat de toestellen op relatief lage hoogte, 1500 à 2000 meter over bewoonde gebieden zouden vliegen.

Metingen

De vlucht, die 30 mei tussen 15.30 en 20.30 uur plaats gaan vinden, is bedoeld om de bewoners van die gebieden te laten horen wat ze in de toekomst te wachten staat.

Op diverse plaatsen wordt dan ook geluid gemeten, maar niet in Groningen omdat de vlieghoogte daar relatief hoog is.

Afbeelding

Wat merken wij dan?

Wie in Groningen naar de lucht kijkt, kan condensstrepen zien van het vliegverkeer van en naar Scandinavië dat meestal op een hoogte van 10.000-11.000 meter zit. Ook toestellen die op Rusland en Azië vliegen zijn vaak goed hoorbaar.

Deze vliegtuigen zitten nog in de klim met de motoren vol aan en zijn rond de Stad goed hoorbaar, omdat ze dan nog maar op 8000 à 9000 meter vliegen.

Het verkeer naar Lelystad is straks al aan het dalen boven Groningen maar zit dan inmiddels wel op zo'n 4000 meter. Woensdag kun je dus gaan luisteren hoe dat klinkt.

Volg de vlucht

Wie wil kan de vlucht woensdag volgen via de website www.flightradar24.com het gaat dan om een Boeing 737-800 van Transavia met vluchtnummer HV051

Meer informatie is te vinden op de website www.belevingsvlucht.nl

Lees ook:

- Omwonenden vliegveld Eelde sluiten zich aan bij landelijke actiegroep
- Groningen Airport Eelde: vertraging Lelystad is 'enorme kans'

Meer over dit onderwerp:
GRONINGEN
Deel dit artikel:

Recent nieuws