Honderd jaar De Ploeg: tegen de stroom in

Honderd jaar geleden werd hij opgericht. Kunstenaarscollectief De Ploeg uit Groningen. Koning Willem-Alexander opende vrijdagmiddag de overzichtstentoonstelling 'Avant-garde in Groningen. De Ploeg 1918-1928' in het Groninger Museum.
De tentoonstelling richt zich op het culturele klimaat in Groningen aan het begin van de twintigste eeuw, waarbinnen De Ploeg is ontstaan.

Vincent van Gogh

Het Groninger Museum toont in de expositie werken van onder anderen Jan Wiegers, Jan Altink, Johan Dijkstra en Hendrik Nicolaas Werkman.
De tentoonstelling bevat ook werken van Vincent van Gogh en Ernst Ludwig Kirchner, die beiden van invloed zijn geweest op de artistieke ontwikkeling binnen De Ploeg.

Afzetten tegen tradities

De kunstenaars van De Ploeg zetten zich af tegen 19de-eeuwse idealen, oude tradities en het traditionele werk van gevestigde schilders als Jozef Israëls en Hendrik Willem Mesdag. Om het verschil met De Ploeg te laten zien, is er van deze schilders ook een selectie te zien in het Groninger Museum.
Geïnspireerd door het expressionisme kenmerken werken van De Ploeg zich door felgekleurde landschappen, dynamische stadsgezichten en karakteristieke portretten.

Dubbel beschilderd

Volgens museumdirecteur Andreas Blühm is gekozen om de eerste tien jaar van het collectief te belichten, omdat 'dit de spannendste jaren zijn'.
Enkele schilderijen staan midden in de ruimte van het museum. Van deze werken zijn de doeken aan beide kanten beschilderd. Dat gebeurde vaker in die jaren, omdat het linnen waarop werd geschilderd erg duur was.

Meer activiteiten

Stichting 100 jaar De Ploeg organiseert dit jaar meer activiteiten in de stad en de provincie, zoals muziekvoorstellingen, symposia en wandelroutes.
De overzichtstentoonstelling in het Groninger Museum is van 26 mei tot en met 4 november 2018 te zien.