N361 gaat op de schop: 'Het moet veiliger worden'

Een van de plannen voor de N361
Een van de plannen voor de N361 © Provincie Groningen
Rotondes, verkeerspleinen, duidelijkere oversteekplekken en meer groen moeten de N361 veiliger maken. De provincie Groningen gaat de weg tussen Lauwersoog en Groningen aanpakken.
Op de route gebeuren regelmatig ongelukken en de weg staat bekend als gevaarlijk.

Brede kruisingen weg

Bij Wehe-den Hoorn en Leens komen rotondes met betere oversteekplaatsen voor fietsers. 'Dat zijn twee kruisingen waar automobilisten 60 mogen rijden. Het is een tijdelijke maatregel vanwege het aantal ongevallen en de oversteekbaarheid van fietsers en automobilisten', vertelt Tobias van der Velde, projectleider bij de Provincie Groningen.
Ook richting Zoutkamp zal er onderhoud aan de weg gedaan worden. Daar komen middengeleiders en stroken voor linksafslaandverkeer.

Aanpassingen

De 12.000 auto's die dagelijks tussen Groningen en Winsum reizen zien straks ook een andere wegindeling. De provinciale weg die door de dorpen Adorp, Sauwerd en Winsum moet 'dorpser' aan gaan voelen. 'We willen duidelijker aangeven dat mensen in een dorp rijden en de weg moeten delen met andere gebruikers. Bijvoorbeeld door andere indeling van de bermen, duidelijkere oversteekplekken en het kleurverschil op de weg.'

Doorstroming

Van der Velde verwacht niet dat de reistijd van Groningen naar Lauwersoog anders zal worden: 'Er ligt al een nieuwe rondweg bij Mensingeweer. Daardoor hebben de mensen al tijdwinst. Een rotonde pakken neemt niet veel tijd in beslag en in de dorpen mag er al niet harder dan 50 gereden worden.'
In 2021 moet alles klaar zijn. Bekijk hier de tekeningen.