Omwonenden over verkeer door De Onlanden: 'Verplaats die uitkijktoren gewoon'

De uitkijktoren
De uitkijktoren © Stefan Bleeker/RTV Noord
De gemeente Noordenveld en omwonenden van natuurgebied De Onlanden spraken maandagavond op een inloopavond in Peize over de problemen die zijn ontstaan door sluipverkeer.
'Ze rijden me soms wel met honderd kilometer per uur voorbij als ik naar mijn werk fiets', zegt een man terwijl hij naar de uitgestalde kaarten op tafel kijkt tegen RTV Drenthe.
Hij is niet de enige bezorgde omwonende die de inloopavond bezoekt. Zeker vijftig man komt op de informatiebijeenkomst af.

'Ach, dat is toch geen reële oplossing'

Verspreid over de tafels liggen drie kaarten. Daarop staan de wegen gemarkeerd die deels kunnen worden afgesloten. De belangrijkste optie is om van de weg naar de uitkijktoren geen doorgaande weg meer te maken. De parkeerplaats is dan niet van één, maar van twee kanten te bereiken. Andere mogelijkheden zijn om ook de Drentsedijk en de Zanddijk deels af te sluiten.
'Ach, dat is toch geen reële oplossing', zegt een omwonende die een boerderij heeft vlak naast De Onlanden. 'Kijk, dit heb ik op het formuliertje geschreven: optie 4. De uitkijktoren verplaatsen naar de Onlanderij. Dat vind ik een veel beter plan.'

'Dan zie je tenminste nog wat'

Nog weer een andere Peizenaar zegt dat de uitkijktoren wel in het dorp gezet kan worden. 'Dan zie je tenminste nog wat!' Zijn buurman oppert om een ringweg aan te leggen. 'Om het sluipverkeer tegen te gaan.'

Sluipverkeer

Want sluipverkeer is er. Over de Noorddijk - de weg naar de uitkijktoren - zouden hooguit twintig auto's moeten rijden. Die weg heeft officieel de functie om toegang te geven tot een woning. Maar uit onderzoek blijkt dat er zeker 450 gemotoriseerde voertuigen per dag rijden.
'Veel automobilisten gebruiken de wegen door het natuurgebied om snel naar Eelde te rijden', zegt wethouder Alex Wekema (PvdA). Hij hoopt de wegen volgend schooljaar te hebben aangepakt.