Holthausen bouwt waterstoftankstations in Amsterdam en Groningen

Zo komen de waterstoftankstations eruit te zien
Zo komen de waterstoftankstations eruit te zien © Holthausen Groep
Holthausen Groep uit Hoogezand ontvangt vier miljoen euro subsidie voor de bouw van twee waterstoftankstations, in Amsterdam en Groningen. Ook mag het bedrijf meerdere waterstofvoertuigen ombouwen.
Dat maakte Holthausen donderdag bekend tijdens een duurzaamheidscongres in Amersfoort. Het waterstoftankstation in Groningen komt hoogstwaarschijnlijk bij Westpoort. 'Dat is natuurlijk de route richting Amsterdam', verklaart manager Rik Ruiter van Holthausen.
De toegekende subsidie voor het project komt van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO).

Acht vuilniswagens op waterstof

De nieuwe tankstations in Groningen en Amsterdam krijgen de naam 'Holthausen Energy Points'. De waterstof zal volledig duurzaam worden geproduceerd uit zonne- en windenergie.
Daarnaast bouwt Holthausen per plaats vier vuilniswagens om, zodat deze volledig op waterstof kunnen rijden. Ook bouwt het bedrijf acht VW Transporters om voor meerdere partijen in de gemeente Groningen.

Impuls voor de regio

Vooruitlopend op de subsidie heeft Holthausen haar (om)bouwcapaciteit al vertienvoudigd. Zo kunnen er vanaf juni/juli 500 waterstofvoertuigen per jaar ontwikkeld worden.
'Door deze opdrachten krijgt de werkgelegenheid bij Holthausen en hiermee de regio een grote impuls. Een belangrijke stap voor de toekomst van Holthausen, een noodzakelijke stap voor de vergroening van de Nederlandse steden en regio's', aldus het bedrijf. Manager Rik Ruiter kan al wel vertellen wat voor personeel nodig is: ''Wij zijn op zoek naar technici die hun handen vies, of eigenlijk schoon willen maken, aan waterstof', grapt hij.

Samenwerking

Voor de uitvoering van de opdracht werkt Holthausen onder meer samen met de Hogeschool Amsterdam en de Hanzehogeschool Groningen.