Drenthe trekt voorstel vijf miljoen euro steun voor WK wielrennen 2020 terug

Het laatste Nederlandse WK: Valkenburg in 2012, met de Drent Karsten Kroon voorop
Het laatste Nederlandse WK: Valkenburg in 2012, met de Drent Karsten Kroon voorop © Maarten van Maanen/Flickr (Creative Commons)
Gedeputeerde Staten van Drenthe trekken het voorstel om het WK wielrennen in 2020 financieel te steunen terug. Dat betekent dat het Drents Parlement woensdag ook geen besluit neemt.

Reactie op Gronings 'nee'

GS hebben vrijdagmiddag een brief gestuurd aan Provinciale Staten. Het Drents provinciebestuur trekt het voorstel om vijf miljoen euro beschikbaar te stellen in, omdat de Staten van Groningen woensdag 'nee' zeiden tegen hun vereiste bijdrage van 5,8 miljoen euro.

Miljoenen

De provincies Drenthe en Groningen zouden samen zo'n elf miljoen van de in totaal zestien miljoen bijdragen, wat nodig is om het internationale wielerevenement naar het Noorden te halen in 2020. Het ministerie van VWS zou twee miljoen betalen, en het bedrijfsleven drie miljoen.

Nieuwe werkelijkheid

'Door het besluit van Provinciale Staten van Groningen afgelopen woensdag om niet bij te dragen, is een nieuwe werkelijkheid ontstaan. Onder deze omstandigheden kunnen wij geen sluitend voorstel WK wielrennen 2020 met u bespreken', aldus GS in een brief aan Provinciale Staten.
'Vanzelfsprekend is er teleurstelling over de ontstane situatie', schrijven GS in Drenthe.