Aanpak zeedijk Delfzijl ligt op schema maar is ook 'spannend'

Zo moet de nieuwe zeedijk eruit gaan zien.
Zo moet de nieuwe zeedijk eruit gaan zien. © Waterschap Noorderzijlvest/Ommelanderdiek
De aanleg van de nieuwe zeedijk bij Delfzijl verloopt volgens planning maar is wel een uitdaging. Dat laten Waterschap Noorderzijlvest en aannemerscombinatie Ommelanderdiek weten.
De twaalf kilometer lange dijk tussen Delfzijl en de Eemshaven wordt versterkt en verhoogd. De dijk moet aan de nieuwste vastgestelde veiligheidseisen voldoen. Waterschap Noorderzijlvest is één van de eerste die deze toepast op een zeedijk.

Spannend

Omdat de zeedijk snel versterkt moet worden loopt het ontwerpproces parallel met het uitvoeren van de werkzaamheden.
'We kunnen niet rustig wachten totdat de ontwerpen klaar zijn en pas daarna beginnen. Het loopt hier gelijk en dat maakt het spannend', vertelt Ate Wijnstra van Waterschap Noorderzijlvest. Het is één van de grootste projecten die het Waterschap laat uitvoeren.

Kinderziektes

'Je hebt hier met de nieuwe normering te maken die we moeten toepassen. Daar zitten soms wel wat kinderziektes in omdat ze nieuw zijn, maar die moeten dan snel opgelost worden', vertelt Wijnstra.
'Het is soms niet helemaal duidelijk hoe de nieuwe regels geïnterpreteerd moeten worden. Daarvoor gaan we dan terug naar de bedenkers. Als je zoiets als eerste doet, loop je daar nou eenmaal tegenaan. Maar dat maakt het ook een mooie uitdaging.'
De versterking en verhoging van de twaalf kilometer lange dijk kost 123,2 miljoen euro en is naar verwachting eind 2019 klaar.