Hennepkwekerij met duizenden planten in oud-hoofdkantoor Avebe

In het voormalige hoofdkantoor van Avebe is maandagmorgen een hennepkwekerij met zeker zesduizend planten opgerold. Er zijn zes mensen gearresteerd, onder wie drie in Foxhol.
De inval in Foxhol is onderdeel van een grotere politieactie tegen georganiseerde hennepteelt. Er zijn ook invallen gedaan in Leeuwarden, Burgum, Den Helder, Julianadorp en Dedemsvaart. Naast hennep zijn wapens in beslag genomen.

Op heterdaad

Een 37-jarige inwoner van Den Helder, een 38-jarige man uit Sint Jacobiparochie en een 47-jarige inwoner van Julianadorp zijn maandagmorgen in Foxhol op heterdaad betrapt. Verder zijn een 50-jarige inwoner van Dedemsvaart, een 60-jarige inwoner van Burgum en een 54-jarige inwoner van Leeuwarden opgepakt.

Anonieme tips

De politie kwam de kwekerij in Foxhol op het spoor na meerdere tips via Misdaad Anoniem. Volgens politiechef Bart Kruizenga was de teelt in Foxhol 'bijna fabrieksmatig. Ik loop al veertig jaar mee, maar zoiets als dit heb ik nog nooit gezien. Ze tapten illegaal stroom af, maar ze hebben ook een heel groot aggregaat door het dak laten zakken om de stroomvoorziening te garanderen. En ze tapten illegaal gas af om de zaak draaiende te houden'.
Bij het onderzoek in Foxhol heeft de politie drones ingezet om de zaak van bovenaf te kunnen bekijken.

Superprofessioneel

Burgemeester Rein Munniksma van Midden-Groningen noemt de kwekerij 'superprofessioneel'. Volgens hem zijn hier mensen 'met groene vingers' aan het werk geweest. 'Als je hier binnenkomt, zie je dat heel precies en met goede doseringen van alles hier groeit, maar wel op een manier die superillegaal is en grote risico's met zich meebrengt voor de samenleving. Ik maak me grote zorgen over het feit dat de gemeente Midden-Groningen nu vijf maanden bestaat en dat we al twintig van dit soort oprolacties hebben gehad.'

Gesloten

Munniksma vreest dat deze kwekerij het topje van de ijsberg is. 'Een heel grote ijsberg', zegt hij.
Het voormalige hoofdkantoor van Avebe is direct gesloten. 'Dit is niet goed voor de veiligheid van onze burgers. Er is een aantal dingen dat we niet accepteren in deze maatschappij', aldus de burgemeester.

Illegale stroom

Doordat de stroom illegaal werd afgetapt, heeft netbeheerder Enexis aangifte van diefstal gedaan.