Karpers vissen om op te eten? 'Sportvissers kunnen recht in eigen hand gaan nemen'

Een bekende zoetwatervis: de karper
Een bekende zoetwatervis: de karper © Mario Miskovic/RTV Noord
Sportvisserij Groningen Drenthe is bang dat sportvissers het recht in eigen hand gaan nemen als er niet harder wordt opgetreden tegen mensen die gevangen zoetwatervis illegaal mee naar huis nemen om op te eten.
Aanleiding is een filmpje op Facebook waarop te zien is hoe twee mannen vis uit een vijver in Hoogezand meenemen.

Oost-Europeanen

Volgens directeur Henk Mensinga van Sportvisserij Groningen Drenthe gaat het in dit soort gevallen vaak om Oost-Europeanen die van huis uit gewend zijn gevangen zoetwatervis op te eten. Hij signaleert dat dit soort praktijken steeds vaker voorkomt in Groningen en Drenthe, maar ook in andere delen van Nederland. 
Ook in het geval van het filmpje uit Hoogezand gaat het om mensen uit Oost-Europa, zegt Mensinga. Het is niet op de beelden te zien, maar volgens hem namen deze mannen drie tassen vol met vis mee.
De facebookvideo in kwestie (open in volledig scherm of via de link)

Folders

Behalve harder optreden zou ook betere voorlichting kunnen helpen, denkt Mensinga 'Als we arbeidsmigranten over de Nederlandse regels kunnen inlichten, bijvoorbeeld door folders in het Pools uit te delen, zou dat effect kunnen hebben.'

'Zwemles'

Als er niets gebeurt vreest Mensinga dat de zaak escaleert: 'Ik denk dat dan een aantal mensen die dit doen 'zwemles' gaan krijgen, en dat moeten we niet willen met elkaar.'