Wiebes houdt voet bij stuk: versterking 1588 huizen tijdelijk stop

Minister Wiebes
Minister Wiebes © ANP / Vincent Jannink
Minister Eric Wiebes (Economische Zaken en Klimaat) houdt vast aan zijn besluit om de versterking van 1588 huizen in het aardbevingsgebied van Groningen tijdelijk stop te zetten.
Dit bleek maandag na spoedoverleg met de provincie en bestuurders. Op 1 juli moet zo snel mogelijk duidelijk worden wat er verder moet gebeuren, zo bleek uit het overleg.

Spoedoverleg

De regionale bestuurders hadden vrijdag de minister opgeroepen om te komen praten over zijn besluit om de versterking van van de woningen tijdelijk stil te leggen. De bestuurders waren boos en stelden dat hij deze versterkingsoperatie niet mag uitstellen.
Het besluit van Wiebes om de operatie tijdelijk stil te leggen was vorige week aanleiding voor Hans Alders om op te stappen als Nationaal Coördinator Groningen.
De minister heeft de regio op een aantal andere punten wel gerust kunnen stellen. Zo gaat de berekening van 1581 woningen vooralsnog gewoon door, blijven de inspecties ook doorgaan en heeft Wiebes nog maar eens duidelijk gemaakt dat de NAM niet aan tafel zit bij de versterking.

Harde deadline

Commissaris van de Koning René Paas noemde maandag 1 juli een harde deadline voor het advies van de experts. 'De vraag is niet of de versterkingsoperatie doorgaat, maar hoe. Dit moet begin juli helder zijn.'
Burgemeester Anno Wietze Hiemstra van Appingedam sloot zich hierbij aan. 'We kunnen het ons niet permitteren dat er een langere periode van onzekerheid blijft voor de bewoners.'