Stephanie Nijssen (RTV Noord) wint Groninger Persprijs

De Groninger Persprijs voor de beste journalistieke productie over 2017 gaat naar community manager Stephanie Nijssen van RTV Noord.

Nijssen stak afgelopen jaar veel tijd in een verhaal over slechte arbeidsomstandigheden bij Primark. Door het verhaal, dat leidde tot internationale aandacht, besloot het bedrijf uiteindelijk toestemming te geven voor het instellen van een ondernemingsraad.

Ambacht en nieuwe media

Volgens de jury van de Groninger Persprijs heeft Nijssen het oude journalistieke ambacht van vasthoudendheid en uitgebreid bronnenonderzoek gecombineerd met de optimale inzet van nieuwe media. 'Hiermee wist ze uiteindelijk een Engelse multinational in beweging te krijgen', zo schrijft de jury in haar juryrapport.

Nijssen gaat met 1500 euro en het kunstwerk De Gouden Kolom naar huis.

Na uitgave van een eerste longlist waren er nog vijf genomineerden over. Deze staan verderop in dit artikel.

Afbeelding
Beppie van der Sluis Foto: RTV Noord

Aanmoedigingsprijzen

Er werden ook twee aanmoedigingsprijzen uitgereikt. De Rookie Persprijs voor jong talent ging naar RTV Noord verslaggever Beppie van der Sluis die afgelopen jaar opzien baarde met ' Beppen met Beppie', een online project waarbij Van der Sluis een dagje op stap ging met eenzame ouderen.

Afbeelding
Kor Dwarshuis en Wim Blanken Foto: RTV Noord

Een tweede speciale prijs: De 'Ga zo door prijs' ging naar burgerjournalisten Kor Dwarshuis en Wim Blanken. In hun vrije tijd stellen ze digitale data en animatiemiddelen beschikbaar als onmisbare tools voor iedereen die zich met het aardbevingsdossier bezighoudt.

De vijf genonimeerden

Hieronder staan de vijf genomineerden met daarbij een link naar de journalistieke producties.

1. Commissaris van de Koning overtrad de integriteitscode: 'Hoe Jacques Tichelaar opnieuw de fout in ging', Jurre van den Berg en Arnoud Bodde, De Volkskrant en Dagblad van het Noorden

2. Dodelijk ongeluk bij Lauwersoog: 'Het kan zomaar gebeuren', Marijke Brouwer, Dagblad van het Noorden

3. Onrust bij Primark: 'Als ik alles had geweten, was ik er nooit gaan werken', Stephanie Nijssen, RTV Noord

4. Nederland verengelst: 'Heel Nederland, de universiteit voorop, lijdt aan de Engelse ziekte', Jean Pierre Rawie, Dagblad van het Noorden

5. Internationale studenten opgelicht: 'Jacht op de kamermaffia', Leonie Sinnema, Koen Maree, Nina Yakimova, Universiteitskrant

Lees ook:

- RTV Noord wint Gouden NL Award voor beste journalistieke productie
- Onrust bij Primark: 'Als ik alles had geweten, was ik er nooit gaan werken'

Meer over dit onderwerp:
GRONINGEN
Deel dit artikel:

Recent nieuws