Veroorzaker dodelijk ongeval Plataanlaan voor de rechter op verdenking van doodslag

© RTV Noord
Een 47-jarige Stadjer staat vanochtend om 09.00 uur terecht voor het veroorzaken van een dodelijk ongeluk op de Plataanlaan (noordelijke ringweg) in Groningen in november 2016. Bij het ongeluk kwam de amateurvoetballer Daniël Postema (35) om het leven.
De bestuurder (26) raakte zwaargewond. Beide slachtoffers zaten in een busje, dat op de Plataanlaan in de stad Groningen tegen een betonnen wand botste. Een andere inzittende raakte lichtgewond, de verdachte kwam er zonder kleerscheuren vanaf.

Handrem

Het viertal was die bewuste zaterdagavond onderweg naar een benefietavond bij VV Groningen. Op de Plataanlaan trok de verdachte aan de handrem, iets wat hij vaker zou hebben gedaan.
De verdachte heeft verklaard dat hij zijn hand op de handrem heeft gelegd, maar dat hij zich niet kan herinneren dat hij er daadwerkelijk aan getrokken heeft. Toch verdenkt het Openbaar Ministerie de Stadjer ervan 'met kracht aan de handrem te hebben getrokken'. Het OM ziet dat als doodslag.
Door die actie botste het busje tegen een betonnen pilaar, met fatale afloop. Wrang genoeg stond langs bijna de hele weg een vangrail, behalve bij het viaduct waar het ongeval gebeurde. Daar hadden de werkzaamheden vertraging opgelopen.

VV Waskemeer

De verdachte meldt zich de maandag na het ongeval op het politiebureau. Hij legt een verklaring af en wordt in voorarrest gezet. Na enkele dagen wordt de man weer vrijgelaten.
Het slachtoffer, Postema, was amateurvoetballer. Hij voetbalde, net als de twee andere inzittenden, bij VV Waskemeer. De verdachte was tot het seizoen ervoor trainer van de Friese club.
De voormalig hoofdtrainer van Waskemeer was op het moment van het ongeluk trainer bij voetbalclub Mamio uit de stad.