Huurstunt wil rectificatie van 'nepnieuws' Sikkom

Het bedrijf Adivare uit Vries wil dat stadsblog Sikkom de publicaties over vermeende malafide praktijken van Huurstunt.nl, dat onder het Drentse bedrijf valt, rectificeert.
Eigenaar Kapma van Adivare stapte daarvoor naar de rechter: 'Sikkom verspreidt nepnieuws. Het is gewoon niet waar', aldus Kapma.

Sinds september

Sinds september publiceert Sikkom (onderdeel van NDC Mediagroep) over de handelswijze van Huurstunt, Kamerstunt en 123Opzeggen. 'Huurstunt verneukt studenten en andere woningzoekenden', schrijft Sikkom-journalist Willem Groeneveld.
Aanleiding waren klachten van woningzoekers over deze sites.

Kosten

De site van Huurstunt staat vol met appartementen, kamers en woningen die te huur staan. Om met de verhuurder in contact te komen moet een premium-account worden aangemaakt.
Kosten: 19,95 euro per maand. En dat mag niet, aldus Sikkom. Dit zijn verkapte bemiddelingskosten en het gaat bovendien buiten de verhuurders om.

Zelf onderzoek

De woningzoekende kan via dit account per mail meer informatie opvragen over woningen. Maar hoort volgens Sikkom vaak vervolgens niets.
Groeneveld zei tegen de rechter dat hij zelf de makelaars van de woning op de verhuursites traceerde. 'Het merendeel van de makelaars werkt niet samen met Huurstunt en Kamerstunt en willen dit ook niet.'

Geplukt

Bovendien stonden de meeste woningen op de verhuursite niet (meer) in de verhuur. Volgens Groeneveld vult Huurstunt de site met woningen die van allerlei makelaarssites worden geplukt. Mensen die van hun premium-account af willen, komen niet meer van dit abonnement af.
Het wordt volgens Groeneveld te ingewikkeld gemaakt om op te zeggen en ondertussen incasseert het bedrijf wel het abonnementsgeld. 'Onzin', meende ondernemer Kapma. 'We bemiddelen niet. Huurstunt is een advertentieplatform. We hebben een online-koppeling met 78 makelaars. Hierop kunnen de mensen zich abonneren.'

Stickers

Adivare bestaat al tien jaar, zei Kapma 'En we hebben nooit problemen gehad.'  Hij had dit allemaal willen uitleggen aan de journalist, maar hij zou onaangenaam zijn bezocht door medewerkers van Sikkom. Dit gebeurde bij zijn bedrijfspand dat bij de woning van zijn ouders in Vries is gevestigd.
Hij deed de deur niet open. 'Toen plakten op het hek stickers met het Sikkom-logo op'. Hij noemt Groeneveld een stemmingmaker 'waar de makelaars bang voor zijn'.

Rectificatie

De ondernemer wil niet meer met de journalist en de uitgever (NDC) in gesprek. Hij eist rectificatie en wil verwijdering van deze publicaties op Sikkom en Facebook. Op straffe van 10.000 euro per dag als dit niet gebeurt.
De rechter doet over twee weken uitspraak.