'Geld vragen voor Facebookgroepen is identiteitsfraude'

Facebook op de smartphone
Facebook op de smartphone © Pexels
De beheerder van Facebook-verkoopgroepen als 'Marktplaats van het Noorden' met 130.000 leden maakt zich schuldig aan 'identiteitsfraude' en 'onrechtmatige handelspraktijken'. Dat zegt ICT-advocaat Harry Smeltekop.
Vandaag legde RTV Noord de dubieuze handelspraktijken van ondernemer Hans Burink uit het Overijsselse Olst en zijn kompaan Sjouke Leistra bloot.
De ondernemers hebben naar eigen zeggen 'meer dan 100' facebookgroepen opgekocht en via ruilhandel verkregen. Het gaat om pagina's die dienen als een marktplaats waar tienduizenden noordelingen en andere Nederlanders met elkaar handelen.

Identiteitsfraude

Enkele weken terug kregen leden opeens bericht dat zij bij meerdere advertenties moeten betalen via een aparte website die de ondernemers hebben opgericht. Voor 12 euro per jaar kunnen particulieren volgens de website 'onbeperkt advertenties plaatsen op alle pagina's van het noorden.'
Volgens advocaat Smeltekop gaat het hier om identiteitsfraude. 'Op de website wordt het logo van Facebook gebruikt. Het bemiddelen bij het adverteren in deze groepen mag gewoon niet. Het gaat in tegen de voorwaarden die Facebook heeft opgesteld.'

Boten, machines en huizen

Behalve talloze facebookgroepen is de beheerder ook (mede-)eigenaar van een aantal websites waar boten, machines en huizen te koop en te huur worden aangeboden.
Via Facebook worden deze advertenties gedeeld, maar geïnteresseerden waarschuwen voor 'nepadvertenties' en 'oplichting'.
Eén van de woningen die op de website staat, zou verhuurd worden door makelaar 123Wonen. Maar het bedrijf ontkent dat: 'Wij hebben geen enkele banden met die website en distantiëren ons van deze partij.'

Fraudehelpdesk of rapporteren

Facebook zegt nog niet of er actie wordt ondernomen tegen de beheerders. Advocaat Smeltekop adviseert intussen om contact te zoeken met de Fraudehelpdesk of de pagina's te rapporteren bij Facebook.

Uit de groep

Nadat RTV Noord vandaag berichtte over de betaalpraktijken rond de facebookgroep Marktplaats van het Noorden, stapten al meer dan 200 leden uit de groep.