Verdachte dodelijk ongeluk Plataanlaan: 'Ik heb mijn handen op de handrem gelegd'

© FPS / Niels Akkerman
'Ik heb mijn handen op de handrem gelegd, maar niet om hem aan te trekken.' Dat heeft een 47-jarige Stadjer donderdag verklaard in de rechtszaak over een dodelijk ongeval op de Plataanlaan.
De Stadjer staat terecht voor het veroorzaken van het een dodelijk ongeluk, anderhalf jaar geleden in Stad. Daarbij kwam amateurvoetballer Daniël Postema (35) om het leven. De bestuurder van het busje, een 26-jarige Stadjer, raakte zwaargewond.
De verdachte zat samen met een vierde inzittende achterin en zou aan de handrem hebben getrokken.

'Misschien als grap'

'We gingen de ringweg op en ik heb meerdere malen gezegd dat ik afgezet zou worden', zo verklaarde de Stadjer.
'Ik heb mijn handen op de handrem gelegd, maar niet om hem aan te trekken. Maar misschien als grap zijnde om dat te doen. Er werd verder niet op gereageerd en even later heeft er een ongeval plaatsgevonden. '

'Wat heb ik gedaan?'

De andere inzittende in de auto heeft bij de politie verklaard dat hij samen met verdachte na het ongeluk rondliep en dat de verdachte zei: 'Ik heb de handrem omhoog getrokken. Wat heb ik gedaan?'
Ook verschillende andere getuigen, waaronder een politievrouw die toevallig langsreed, zeggen gehoord te hebben hoe de verdachte heeft gezegd dat hij aan de handrem heeft getrokken.
De verdachte zei donderdag tijdens de zitting dat hij zich hier niets van kan herinneren.

Onderzoek

Een aangetrokken handrem blijkt wel de oorzaak van het ongeluk te zijn, zo laat het politieonderzoek zien. Ook door sporen op de weg is te zien dat het door de handrem moet komen.
Uit het onderzoek blijkt ook dat de auto 70 kilometer per uur reed en dat de inzittenden geen gordels droegen.

Extra zaal, vanmiddag verder

Vanwege de grote belangstelling voor de rechtszaak was er in de rechtbank een extra zaal geopend waar publiek de zitting kon volgen.
De rechtszaak gaat donderdagmiddag verder. Dan wordt ook duidelijk welke straf het Openbaar Ministerie aan de Stadjer wil opleggen. Het OM verdenkt de man van doodslag.
Betrokkenen hebben bij elkaar ruim 65.000 euro schadevergoeding geëist.