OM eist vier jaar cel voor dodelijk ongeval Plataanlaan (update)

© RTV Noord
Het Openbaar Ministerie eist vier jaar cel waarvan een half jaar voorwaardelijk tegen een 47-jarige Stadjer. De man zou anderhalf jaar geleden een dodelijk ongeluk hebben veroorzaakt op de Plataanlaan in de stad Groningen.
Daarbij kwam amateurvoetballer Daniël Postema (35) om het leven. De bestuurder van het busje, een 26-jarige Stadjer, raakte zwaargewond.
De verdachte zat die avond in november 2016 samen met een vierde inzittende achterin en zou aan de handrem hebben getrokken.

Niet herinneren

Donderdag verklaarde de verdachte opnieuw zich niet te kunnen herinneren dat hij aan de handrem getrokken heeft.
Meerdere getuigen verklaarden echter dat hij dit na het ongeval heeft gezegd. Ook het politieonderzoek wijst uit dat het ongeval is veroorzaakt doordat er aan de handrem is getrokken.

Doodslag

Het Openbaar Ministerie beschuldigt de Stadjer van doodslag en poging tot doodslag. Daarom vindt het OM een gevangenisstraf op zijn plaats. Ook zou de verdachte drie jaar lang geen motorvoertuigen mogen besturen.
Daarnaast vond de officier van justitie dat de nabestaanden recht hebben op een schadevergoeding van 60.000 euro. Het gaat dan om zogenoemde schokschade.

'Verdachte liet niks van zich horen'

Tijdens de rechtszaak legden vier mensen, waaronder familieleden van Postema, een slachtofferverklaring af.
Daarin benadrukten ze hun boosheid, vooral over het feit dat de verdachte na het ongeval niets van zich heeft laten horen.

Update 13:19 uur: Pleidooi van de advocaat

Advocaat Heidanus vindt dat doodslag en poging doodslag niet bewezen kan worden. Er waren ook andere omstandigheden, volgens hem. Zo zou de bestuurder onder invloed van drank en harddrugs zijn geweest. Ook is het aantrekken van de handrem als oorzaak volgens de advocaat een te voorbarige conclusie. 'Externe factoren (zoals drank of drugs, red.) kunnen een oorzaak zijn.'
Ook zegt de advocaat dat er nergens in het dossier staat dat de verdachte de wetenschap heeft gehad van deze gevolgen.
De rechtbank doet over twee weken uitspraak.