Bonden en Treant bereiken akkoord over extern onderzoek naar problemen bij zorggroep

Het Refaja in Stadskanaal
Het Refaja in Stadskanaal © Dennis Venema
Een belangrijke stap. Zo noemen de vakbonden het akkoord dat ze met de Treant Zorggroep bereikten over een onafhankelijk extern onderzoek naar problemen die het personeel heeft aangekaart. Het gaat daarbij om de communicatie en de cultuur op de werkvloer.
De vakbonden FNV, CNV, FBZ en Nu'91 zaten donderdagmiddag bijna twee uur om tafel met een delegatie van de Raad van Bestuur van Treant. Na afloop waren er gematigd positieve reacties.

'Ogen geopend'

'We hebben het gevoel dat de ogen bij Treant eindelijk zijn geopend', vatte Harma Schrage van FNV het samen. 'Tot nu toe zei Treant dat de aangekaarte kritiek incidenteel zou zijn, maar nu erkennen ze dat er een probleem is. Dat vinden we zeker winst.'
Volgens Schrage kon Treant ook moeilijk anders, want de bonden haalden in één dag achthonderd reacties op bij de drie ziekenhuizen, in Stadskanaal, Emmen en Hoogeveen.
'Als je bedenkt dat er in de ziekenhuizen 2700 mensen werken dan is achthonderd reacties, voor het overgrote deel zeer kritisch, een belangrijk signaal.'
De bonden en Treant hebben nu afgesproken dat in kaart wordt gebracht wat er nou precies speelt bij het personeel. Aan de orde komen thema's als werkdruk, bedrijfscultuur, communicatie, roostering en ook intimidatie.

Signalen intimidatie niet bekend

Jean-Pierre van Beers van de Raad van Bestuur van Treant zegt graag mee te werken aan het onderzoek, dat deze zomer klaar moet zijn. Maar hij zegt geen signalen te hebben dat personeelsleden worden geïntimideerd, bijvoorbeeld als ze zich kritisch uitlaten over Treant op sociale media.
'Die signalen zijn bij ons niet bekend. Het kan natuurlijk dat ze er wel zijn, maar ons niet bereiken. Ook daarom is het goed dat het onderzoek er komt', zegt Van Beers.

Geen acties meer

De publieksvriendelijke acties zijn door de afspraken vooralsnog van de baan. Maar de vakbonden gaan wel door met het in kaart brengen van de onvrede binnen Treant.
Volgende week doen ze dat bij de andere tak van de zorggroep, de tehuizen waarin ouderenzorg wordt geboden. Daar werkt het grootste deel van het personeel van Treant. Werknemers die bij de ziekenhuizen boventallig zijn verklaard krijgen vervangend werk in de tehuizen.