Naaktslakken: last, lust of natte kabouterlulletjes?

Vangst na een rondje door de tuin
Vangst na een rondje door de tuin © Eveline Jonkers/RTV Noord
158, 159, 160... Iedere avond voor het slapengaan met een emmertje de tuin rond om naaktslakken te vangen. Deze glibberige gulzigaards duiken momenteel massaal op om zich te goed te doen aan de zorgvuldig uitgekozen (soms dure) planten in onze tuinen.
Waarom zijn er zoveel naaktslakken, hebben ze ook nut en hoe kun je ze (zo diervriendelijk mogelijk) bestrijden?

Vochtig en donker

Naaktslakken houden van vochtige, donkere plaatsen. Wij smachten naar de zon, maar voor slakken zijn deze bewolkte, koelere dagen een feestje. Het zijn nachtactieve dieren, maar als het niet zo warm is beginnen ze al vroeg in de avond aan hun maaltijd.
Ze smikkelen de hele nacht door tot ze 's morgens vroeg met goedgevulde buiken verdwijnen naar hun schuilplaatsen. Als jij dan wakker wordt en een eerste blik in je tuin werpt, zie je dit:
Of dit:

Natuurlijke vijanden

Een andere reden voor het oprukken van de naaktslak is het gebrek aan natuurlijke vijanden in onze tuinen. Egels, padden, kikkers, salamanders, spitsmuizen en vogels lusten graag een naaktslak, maar deze dieren voelen zich steeds minder thuis bij ons.
Je kunt overwegen om een natuurlijke vijand in 'huis' te halen. Indische loopeenden zijn bijvoorbeeld dol op slakken.

Opruimers

Hoe erg is het eigenlijk dat slakken vrij spel hebben? Profiteert onze tuin ook van deze slijmerige glijers? Jazeker. Slakken zijn echte opruimers. Naast onze planten eten ze ook dode bladeren en dode dieren. Zo smullen ze van een dode regenworm of een andere slak die zijn laatste adem heeft uitgeblazen. En zoals eerder gezegd vormen naaktslakken een lekker hapje voor veel andere dieren.

Bestrijden

Toch word je er niet vrolijk van als je pas geplante ridderspoor of hosta in één nacht compleet kaal wordt gegeten. Als je geen slakkenkorrels wilt strooien, kun je slakken op de volgende (diervriendelijke) manieren bestrijden:

1. Eierschalen

Strooi deze als een soort hindernis rondom je plant. De slak vindt het niet fijn om daar overheen te kruipen.

2. Koperringen

De tere slakkenbuik zou heftig reageren op het koper, waardoor het beestje rechtsomkeert maakt.

3. Koffiedik

Slakken houden niet van de geur van koffie.

4. Vangen

En zet ze dan uit op een plek waar ze geen kwaad kunnen. Je kunt slakken lokken met een 'lekker hapje' zoals kippenvoer.

5. Maak je tuin zonniger

Slakken houden niet van zonlicht, droogte en warmte. Maak je tuin dus meer open. Maar houdt wel wat schuilplekken over voor de natuurlijke vijanden.

6. Kies voor planten die bestand zijn tegen slakken

Je kunt de strijd ook opgeven en kiezen voor planten die lak hebben aan slakken. Met bieslook, lavendel, fuchsia, pluimspirea en geraniums kan je tuin er ook leuk uitzien.

7. Schaf kippen aan

Laat je kippen in de winter de bodem omwoelen. Daar leggen de slakken hun eitjes en die zijn een delicatesse voor de kip.

Leg op geen enkele slak zout

Minder diervriendelijk is het spuiten van knoflookextract op je planten. Dit schijnt het zenuwstelsel van de slak aan te tasten.
Nematoden, oftewel aaltjes, zijn zeer effectief: hun larven eten de slak van binnenuit op. Niet echt fijn voor de slak.
Ook een bierval overleeft een slak niet. Hij komt af op de lekkere biergeur en verdrinkt in het vocht.
Ook zeer dieronvriendelijk is het strooien van zout op een slak. Kijk maar wat er dan gebeurt:

Eet smakelijk!

Zit je toch met dode slakken in de maag, dan kun je nog overwegen om ze op te eten.

Balkon

Heb je het helemaal gehad met de slakken, dan is ook dit een optie:

Nat kabouterlulletje

Tot slot nog even lachen om de naaktslak: