'Laat de hele regio met Treant om tafel gaan'

© Treant Zorggroep
Behalve de gemeenteraad van Stadskanaal, moeten ook raden van omliggende gemeenten in gesprek kunnen met de Treant Zorggroep over het Refaja ziekenhuis in Stadskanaal. Dat vinden wethouders Wietze Potze (PvdA, Westerwolde) en Lian Veenstra (SP, Stadskanaal).
'Bij belangrijke besluiten omtrent het ziekenhuis, zoals nu over het sluiten van de afdelingen klinische kindergeneeskunde en verloskunde, moeten inwoners uit het hele gebied betrokken worden', zegt wethouder Potze.

Vier gemeenten

Potze en Veenstra hebben daarom het idee om de gemeenteraden van Westerwolde, Veendam, Pekela en Stadskanaal samen in gesprek te laten gaan met Treant.
'Met als doel om een volwaardig ziekenhuis in Stadskanaal te behouden', aldus Potze.

Voor zomerreces

De bijeenkomst moet al voor het zomerreces plaatsvinden. De griffiers van Westerwolde en Stadskanaal nemen het voortouw, of Pekela en Veendam geïnteresseerd zijn, weet Potze nog niet. 
In de gemeenteraad van Stadskanaal geeft bestuursvoorzitter Carla van de Wiel komende maandag, 18 juni, tekst en uitleg. Daar wordt een petitie aangeboden door de partij Lokaal Betrokken, waarin wordt opgeroepen om van de sluiting van de twee afdelingen af te zien.

Plannen vroeger bespreken

Overigens liet minister Bruins (VVD) eerder vandaag al weten dat ziekenhuizen plannen om afdelingen te sluiten of samen te voegen voortaan eerder moeten melden. Ook moeten gemeenten en omwonenden van Bruins 'vanaf het begin van zo'n proces worden meegenomen'.