Polen opgepakt, 'veel minder fietsen gestolen'

Meer dure fietsen blijven op hun plek staan in de stad
Meer dure fietsen blijven op hun plek staan in de stad © Gijs Meester/RTV Noord
In het centrumgebied van de stad Groningen zijn in 2017 zo'n 900 aangiften van fietsdiefstallen minder gedaan dan in het jaar ervoor. Vorig jaar maakte de politie 1350 aangiften op, in plaats van 2250 in 2016.
Dat schrijft de politie zelf.
Ze schrijft het succes toe aan het oppakken van verschillende Polen die zich bezig hielden met het op grote schaal ontvreemden van duurdere fietsen. Het gaat daarbij om modellen van A-merken als Gazelle, Batavus en Koga Miyata, met een nieuwwaarde tussen de 700 en 3000 euro.
'Als je uitgaat van een waarde van zeker 500 euro per fiets, scheelt dit zo'n 4 tot 5 ton aan schade', schrijft de Stad-Harense afdeling op Facebook. '

Polen opgepakt

Volgens de politie was er een piek in het aantal diefstallen in Stad in 2015 en 2016, voordat twee Polen in Duitsland werden gepakt voor diefstal. In een bestelwagen in Frankfurt an der Oder werden 26 vrijwel nieuwe fietsen gevonden in een bestelwagen.
Na de vrijlating van de Polen in 2016, ontstond een nieuwe piek. In februari en maart dit jaar werden opnieuw twee Poolse fietsendieven aangehouden. Nu betrapte de politie ze op dertien gestolen fietsen in een garage in het zuiden van de stad. De eerste dief kreeg twee maanden celstraf, waarvan één voorwaardelijk.
Deze verdachten hebben zich sinds de laatste aanhoudingen niet meer in deze omgeving laten zien
Bert Holtman - wijkagent

Enthousiast over eigen aanpak

'Een mooi gevolg is dat deze verdachten zich sinds de laatste aanhoudingen niet meer in Groningen en omgeving hebben laten zien', schrijft wijkagent Bert Holtman op Facebook. Hij roemt de aanpak van de politie zelf. 'Een combinatie van verstand hebben van nieuwe fietsen, goed luisteren naar tips van burgers en samenwerken met partners zoals de Duitse politie.'

Dalende trend

'Vooral de daling van de diefstal van duurdere fietsen is spectaculair te noemen', schrijft hij. 'Voor dit jaar staat de teller van aangiften fietsendiefstal op zo'n 550 stuks. De dalende trend lijkt zich dus voort te zetten.'

Geen extra geld voor aanpak

Behalve Poolse dieven, werden ook een 34-jarige en 41-jarige fietsendief uit de stad zelf opgepakt en veroordeeld. Beiden hadden al een langer strafblad op dit gebied.
Halverwege vorig jaar maakte burgemeester Peter den Oudsten van Groningen bekend dat er geen extra manuren komen voor de aanpak van fietsendiefstal.

Koploper op gebied van fietsendiefstal

De nieuwe aangiftecijfers gaan over het centrumgebied van Groningen. In 2015 was heel de stad Groningen nog koploper qua fietsendiefstal. Er werden toen 17,3 aangiften per 1000 inwoners gedaan. In totaal werden er 3460 stalen rossen gestolen.
In 2016 werden er 3360 fietsdiefstalaangiften gedaan in de hele stad. 2250 fietsen daarvan werden dus gestolen in het centrumgebied. De politie beschikt nog niet over dezelfde statistieken van 2017.