Handlanger horeca-oplichting krijgt half jaar cel, oplichters niet gepakt

De man uit Hoogezand pinde met vreemde bankpassen
De man uit Hoogezand pinde met vreemde bankpassen © Pexels
Verschillende bankpassen aannemen van oplichters en daarmee direct geld pinnen. Zo waste een 32-jarige man uit Hoogezand 2260 euro wit, waarvan hij een deel mocht houden.
De rechtbank veroordeelde hem vandaag tot een half jaar cel. Daarvan zijn 41 dagen voorwaardelijk. De uitspraak is gelijk aan de eis van de officier van justitie.

Vreemde bankpassen

De man pinde van begin augustus tot medio november 2016 geld met de bankpassen, die hij kreeg van mannen die hij had ontmoet in een Gronings café. Van de gepinde bedragen mocht de Hoogezandster tien procent zelf houden.

Geld van horecabedrijven

Volgens de rechtbank wist de man heel goed dat de bedragen die hij pinde een criminele herkomst hadden. Het geld kwam veelal vandaan bij horecabedrijven, die werden opgelicht met valse facturen. Dat geld kwam op de rekening van oplichters terecht.
De Hoogezandster haalde de gestorte bedragen nog dezelfde dag van de rekening. Hij vermomde zich bij de pinautomaten met pet en zonnebril. Dat bleek uit de camerabeelden.

Vatbaar voor oplichters

De kans op herhaling acht de rechtbank groot, omdat de man een labiel financieel inkomen heeft en vatbaar zou zijn voor oplichters.

Oplichters niet gepakt

De man zat al 139 dagen in voorarrest. Hij hoeft de cel niet meer in. De buitgemaakte tien procent, 266 euro, moet de man aan de staat terugbetalen.
De oplichters in de zaak zijn zelf nooit gepakt.