Werkgevers in het streekvervoer verrast door staking

Wachten op de bus is vanaf maandag onzinnig vanwege de staking.
Wachten op de bus is vanaf maandag onzinnig vanwege de staking. © Jos Schuurman/FPS
De Vereniging Werkgevers in het Openbaar Vervoer (VWOV) is verrast door de aankondiging van de vakbonden dat er vanaf maandag voor onbepaalde tijd wordt gestaakt in het streekvervoer.
'De vakbonden hebben verzocht om met bemiddelaars de impasse te doorbreken. Die zijn ook aangesteld en dat is vorige week naar buiten gebracht. De bemiddelaars zijn nog niet begonnen en nu al worden er nieuwe stakingen aangekondigd. Dit zal ongelooflijk veel reizigers duperen en dat is echt onnodig', zegt voorzitter Fred Kagie van de VWOV.

Vervolgstappen

Kagie geeft aan dat de werkgevers zich op vervolgstappen beraden. 'We nemen de signalen heel serieus. Alle bedrijven nu al concrete maatregelen om de werkdruk aan te pakken.'
'De vakbonden eisen per 150 minuten vijf minuten extra betaalde pauze, ongeacht de situatie. Dat komt neer op een jaarlijkse kostenstijging voor de ov-bedrijven van vijf procent. Dat is echt niet haalbaar.'

Loonsverhoging

De werkgevers gaan er voor zorgen dat er elke 2,5 uur gelegenheid en een voorziening is om naar het toilet te gaan. 'Daarnaast is er komende drie jaar ieder jaar een loonsverhoging van 2,75 procent', aldus Kagie.