Minister zorgt voor akkoord over smartengeld omgekomen militairen Mali

Militairen dragen de kisten met daarin de lichamen van de omgekomen militairen.
Militairen dragen de kisten met daarin de lichamen van de omgekomen militairen. © ANP / Robin van Lonkhuijsen
De nabestaanden van de Groninger militairen die in 2016 in Mali omkwamen hebben met Defensie een akkoord bereikt over smartengeld.
Ook nabestaanden van een commando die bij een schietoefening in Nederland omkwam, krijgen geld. Dat bevestigt advocaat Michael Ruperti.

Aanbod van minister zelf

Het ministerie had eerder het standaardbedrag van 20.000 euro geboden, maar daar gingen de nabestaanden niet mee akkoord.
Een 'verbeterd aanbod', persoonlijk gedaan door minister Ank Bijleveld, is daarna wel geaccepteerd.
Vooral dat de minister dit aanbod zelf heeft gedaan, wordt gewaardeerd door de opgeluchte nabestaanden, aldus Ruperti. Het precieze bedrag wordt niet bekendgemaakt.

Ongeluk Mali

De militairen Henry Hoving (29) en Kevin Roggeveld (24) uit Groningen, die in Assen waren gelegerd, kwamen in juli 2016 om tijdens een oefening in Mali.
Dat gebeurde toen de granaat van een 60-millimeter-mortier ontplofte. De Onderzoeksraad voor Veiligheid had na onderzoek van het ongeluk harde kritiek op Defensie.

Al eerder overeenkomst

Met de weduwe van Hoving heeft het ministerie vorige maand ook overeenstemming bereikt over een vergoeding voor het verlies van inkomen.
Ruperti heeft 'goede hoop' dat de weduwen van Roggeveld en de in Nederland omgekomen militair hierover ook snel tot een afspraak komen met Defensie.