Lek in Middelbert is gevonden, maar problemen zijn nog niet voorbij

© Tristan Braakman/RTV Noord
'Een rondbreuk!', klinkt vanuit de 'sinkhole' van Middelbert. Medewerkers van Waterbedrijf Groningen hebben het lek gevonden dat donderdagmorgen voor veel wateroverlast heeft gezorgd in Middelbert.
Het lek werd donderdagochtend om half zes ontdekt door buurtbewoners. Het water stroomde door de straat, waardoor opritten en tuinen blank kwamen te staan. Volgens de bewoners duurde het lang voordat het waterbedrijf er was.

Transportleiding

Woordvoerder Maarten van Wieringen van het waterbedrijf: 'Wij zijn vanmorgen rond zes uur gealarmeerd. We zijn er direct naar toe gegaan en nu is het lek gelokaliseerd'. Er kwam zoveel water vrij, doordat het lek in een transportleiding zit.

Gat

Om het lek te lokaliseren, moest een gat van ongeveer drie meter diep en met een doorsnede van zo'n zeven meter worden gezaagd in het asfalt van de Middelberterweg. In de weg waren al scheuren gekomen, doordat het stromende water de ondergrond had weggeslagen. Een oprit raakte onbegaanbaar nadat een meter of twee van het wegdek verdween in het gat.

Rondbreuk

Aanvankelijk dachten de werklui van het Waterbedrijf dat het lek een 'rondbreuk' was, dat wil zeggen dat de transportleiding rondom gescheurd is. Dat kan worden opgelost met beugels. 'Die leggen we om de leiding heen en dichten daarmee het lek', zegt Van Wieringen.
Maar de schade blijkt erger. Aan de onderkant van de buis is een gat ontstaan. Dat stuk wordt uit de buis gezaagd en in de loop van de dag vervangen.

Waterwagen

Ondertussen zitten 125 mensen zonder water. Er is een waterwagen in de straat geplaatst. Daar kunnen de buurtbewoners drinkwater halen.
Voor het betalen van de schade bestaan allemaal regelingen, maar het is duidelijk dat alles netjes hersteld moet worden
Maarten van Wieringen - Waterbedrijf Groningen

Schade

Hoe groot de schade is en wie die moet betalen, is nog onduidelijk. 'Wij vinden het in ieder geval heel vervelend voor de mensen', zegt Van Wieringen. 'Het is nu prioriteit om de boel op orde te krijgen. Voor het betalen van de schade bestaan allemaal regelingen, maar het is duidelijk dat alles netjes hersteld moet worden.'
Het Waterbedrijf neemt monsters van het water om te controleren of het drinkwater weer schoon is. Waarschijnlijk is de weg in de loop van donderdagavond weer begaanbaar.