15800 kilo gewichtheffen voor overleden broer Nick

'Niet voor Nicks.' Zo heet de actie die Robert Zuidema heeft opgezet voor zijn overleden broer Nick. Zuidema gaat zaterdag in het UMCG in Groningen 15800 kilo gewicht heffen, 175 km fietsen en twee uur wandelen met een ballast van vijftig kilo.
Nick overleed twee jaar geleden aan een chronische leverziekte. Hij stond op de donorlijst voor een nieuwe lever, maar het was te laat. Om het donorprobleem onder de aandacht te brengen, heeft Robert deze challenge bedacht. Tientallen mensen hebben zich in het UMCG verzameld om hem aan te moedigen.

Verdriet verwerken

Robert werkt zich niet alleen in het zweet om het donorprobleem aan te kaarten. 'Ik doe dit ook om mijn verdriet te verwerken', zegt hij tegen presentator Ronald Niemeijer van het TV Noord-programma Expeditie Grunnen.

Te laat

De 28-jarige Nick leed aan de auto-immuunziekte Primaire Scleroserende Cholangitis (PSC) en had een nieuwe lever nodig, maar die kwam te laat. 'Nick was een fijne broer, altijd sociaal en druk met auto's bezig', vertelt Robert. 'Voor hem kan ik niks meer doen, maar ik kan het verhaal wel vertellen.'

Afsluiten

Er klinkt luid applaus wanneer het startsein klinkt in het UMCG. Robert begint geëmotioneerd met gewichtheffen. 'Met deze challenge probeer ik het af te sluiten', zegt hij nog tegen Ronald Niemeijer. 'Niet dat dat ooit helemaal lukt, maar ik probeer het zo te verwerken.'