Langere bedenktijd voor aanbod NAM oude schades

De NAM geeft zesduizend gedupeerden met oude schades iets meer tijd
De NAM geeft zesduizend gedupeerden met oude schades iets meer tijd © Jos Schuurman/FPS
De NAM geeft zesduizend gedupeerden met oude schades iets meer tijd. Ze kunnen nog tot en met 9 juli op een aanbod van het gasconcern reageren.
Mensen die het NAM-aanbod al hebben afgewezen, krijgen ook de kans om op hun schreden terug te keren. Ook zij kunnen tot de tweede week van juli alsnog instemmen met het aanbod.

Schone lei

De schadeafwikkeling ligt sinds drie maanden in handen van de nieuwe Tijdelijke Commissie Mijnbouwschade Groningen (TCMG). Om met een schone lei te kunnen beginnen worden zesduizend oude schades van voor 31 maart vorig jaar nog afgehandeld door de NAM.
Eerder maakte minister Eric Wiebes van Economische Zaken al bekend dat de termijn voor het inschakelen van de Arbiter Bodembeweging is verlengd tot 1 september. Dat is gebeurd na kritiek van Kamerleden.

Negentig procent

Voor 1 juli moet het gasconcern de zesduizend gedupeerden met oude schades een aanbod doen. De NAM laat weten dat -  ruim op tijd - alle zesduizend brieven met een aanbod de deur uit zijn.
Begin deze maand meldde minister Eric Wiebes van Economische Zaken al dat toen al negentig procent van de schademeldingen een aanbod had gekregen. In zestig procent van deze gevallen zijn mensen akkoord gegaan, aldus de bewindsman eerder deze maand.

Zwartboek

Er zijn ook andere reacties, waarbij mensen het bod van de NAM veel te laag vinden. Voor SP-Kamerlid Sandra Beckerman is dat aanleiding een zwartboek samen te stellen met gevallen waarin dat aanbod veel te laag zou zijn.
Onafhankelijk raadsman Leendert Klaassen heeft ook kritiek op de aanpak van de NAM. Hij vindt de procedure 'onzorgvuldig en te gehaast'.